Suša je, no nema brige: Sateliti svaki dan snimaju vlažnost tla pa će premije pokriti smanjeni prinos

Autor: Lucija Špiljak , 21. travanj 2021. u 11:52
PD

“Ovaj visoko tehnološki sofisticiran proizvod još je jedan korak u digitalizaciji osigurateljne industrije kojim želimo odgovoriti na izazove budućnosti.”

Croatia osiguranje lansiralo je prvi parametrijski proizvod osiguranja usjeva od nedostatka vlage u tlu (suše), najznačajnijeg rizika koji već niz godina uzrokuje značajne štete u poljoprivredi. Riječ je o najmodernijem proizvodu ove vrste na tržištu koji koristi naprednu tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita, što omogućava precizne podatke za osigurane poljoprivredne površine.

Indeksno osiguranje nastalo je u suradnji sa Swiss RE-om, jednim od vodećih svjetskih, tvrtkom Genillard&Co za poslovno savjetovanje i usluge te s nizozemskom tvrtkom VanderSaat BV, globalnim pružateljem usluga u području satelitskog prikupljanja komercijalnih podataka putem mikrovalova.

Brza isplata naknade i jednostavan proces mjerenja

Isplata štete realizira se automatski, na temelju dobivenih satelitskih podataka o vlažnosti tla, ovisno o ugovorenom modelu. Kako navode iz Croatia osiguranja, ovim proizvodom svojim osiguranicima omogućavaju transparentnost, brzu isplatu naknade i jednostavan proces mjerenja, bez potrebe izlaska procjenitelja na teren.

Mrežom satelita prati se vlažnost tla koja je visoko korelirana s prinosima pojedinih parcela i to na dnevnoj bazi za svaku parcelu veličine 100 x 100 metara. Ako na kraju razdoblja koje traje od 15. lipnja do 15. kolovoza pojedine parcele imaju sušno razdoblje, isplaćuje se naknada za smanjene prinose bez izlaska procjenitelja na teren. Ovim putem će se moći osigurati usjevi kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe u kontinentalnoj Hrvatskoj na vrlo jednostavan i pouzdan način.

“Ovaj visoko tehnološki sofisticiran proizvod još je jedan korak u digitalizaciji osigurateljne industrije kojim želimo odgovoriti na izazove budućnosti. Suša je postala sistemski rizik za naše poljoprivrednike, a njene posljedice uslijed klimatskih promjena postaju sve ozbiljnije. Indeksnim osiguranjem od nedostatka vlage u tlu (suše) koji postaje standard u svijetu želimo potaknuti razvoj domaće poljoprivrede, a našim osiguranicima osigurati još naprednije iskustvo osiguranja”, poručio je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close