Sudbina Kristaline Georgijeve na čelu MMF-a ostaje neizvjesna

Autor: Ana Blašković , 07. listopad 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Šeficu Fonda, ranije Svjetske banke, optužuje se za namještanje Doing Business ljestvice.

Sudbina čelnice Međunarodnog monetarnog fonda Kristaline Georgijeve na top poziciji te institucije ostaje neizvjesna. Ni nakon njezinog ispitivanja pred Izvršnim odborom fonda nije donesena odluka o smjeni zbog navodnog namještanja podataka za Kinu i druge zemlje prilikom sastavljanja Doing Business izvješća dok je bila predsjednica Svjetske banke. Izvršni odbor MMF-a poručio je da će još razgovarati o toj temi.

Nezapamćeni skandal trese MMF i Svjetsku banku nakon što su interni dokumenti iz lipnja 2020. pokazali “nepravilnost podataka” u reportima Doing Business zbog čega je prije nekolio tjedana njihova objava suspendirana. Interna revizija i istraga otvorila su “etička pitanja, uključujući ona o ponašanju bivših dužnosnika odbora te sadašnjih i nekadašnjih zaposlenika Svjetske banke”. Istraga odvjetničkog ureda WilmerHale pokazala je da su manipulirani podaci za Kinu, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Azerbajdžan.

Financijska injekcija Kine

Tadašnji predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim i (tada) izvršna direktorica Svjetske banke Georgijeva, vodili su pregovore o dokapitalizaciji Banke za što su željeli podršku Pekinga. Navodnim uputama i pritiscima na zaposlenike banke popravljen je skor Kine koja je u konačnoj verziji izvješća skočila za sedam mjesta nego u prvoj verziji, na 78. mjesto. Ujedno je i dokapitalizacija SB-a uspješno odrađena s 13 milijardi dolara čime je udio Kine povećan na 6,01 posto, s 4,68 posto. Kristalina Georgijeva odlučno je odbacila optužbe za namještanje podataka u korist Kine i ostalih država.

Razgovori o smjeni Georgijeve bacili su sjenu na godišnje zasjedanje Banke i Fonda koje počinje u ponedjeljak u Washingtonu, jedan od krunskih događa godine koji okuplja ministre, središnje bankare, privatni sektor i predstavnike civilnog društva iz cijelog svijeta, prenosi Financial Times.

“Izvršni odbor predan je detaljnoj, objektivnoj i pravodobnoj reviziji i planira se uskoro ponovno sastati kako bismo dalje diskutirali”, poručeno je iz MMF-a. Novi sastanak trebao bi se održati danas. SAD se zasada ne želi izjasniti podržava li ostanak Georgijeve na čelnoj poziciji Fonda nakon sastanka Izvršnog odbora. “U tijeku je revizija Izvršnog odbora i Ministarstvo financija je zatražilo detaljno i fer ispitivanje svih činjenica. Primarna odgovornost nam je zadržati integritet međunarodnih financijskih institucija”, rekla je Alexandra LaManna, glasnogovornica američkog Ministarstva financija.

Sastanak Odbora s Georgijevom uslijedio je nakon razgovora s predstavnicima WilmerHalea, odvjetničke tvrtke koja je sastavila izvješće za Svjetsku banku o detaljnim optužbama kako je vršila pritisak na osoblje banke da se promijeni rangiranje za 2018. u korist Kine. Prema svjedočenju Georgijeve do kojeg je došao FT, bivša čelnica SB-a odbacila je optužbe. “Ne mogu snažnije naglasiti da nikad ne bih zahtijevala promjenu podataka i analiza u korist pojedine države i nikada nisam nikoga prisiljavala na manipulaciju podacima da bi se postigao takav rezultat”, rekla je Georgijeva Odboru dodajući da je imala “vrlo ograničenu ulogu” u sastavljanju izvješća za 2018. godinu.

Osvrćući se na izvješće WilmerHalea, Georgijeva je podcrtala pet “kritičnih pogrešaka” optužujući tvrtku da su izvukli “pogrešne zaključke na temelju utisaka i mišljenja onih bez izravnog znanja i sudjelovanja u ključnim događajima” i da su “zamijenili glasine i insinuacije za činjenice” vezano za njezin odnos s osobljem odgovornim za sastavljanje Doing Business reporta.

Malo izravnih dokaza

“Ono (izvješće) uzima odgovorne poteze i iskrivljuje ih, kreirajući najgore i najnategnutije moguće zaključke o svakom događaju temeljeći ih na vrlo malo izravnih dokaza i ne uzimajući u obzir moje izjave, profesionalnu povijest ili osobni stil”, uzvratila je Georgijeva. Za primjer je uzela razgovor koji je WilmerHale uzeo kao dokaz njezine upletenost, a u kojem je zahvalila bivšem visokom dužnosniku banke Shantayananu Devarajanu koji je radio na izvješću. Devarajan je negirao da je Georgijeva na njega ikad vršila pritisak.

“Reći nekome ‘hvala’, meni je prirodno. U tom slučaju navodno sam dodala “za vaš doprinos multilateralizmu”, ne sjećam se toga, ali ne bi trebalo čuditi kada se koristi da pohvalite dobar posao zaposlenika u multilateralnoj organizaciji i u kontekstu finalizacije globalnog izvješća”, rekla je Georgijeva na saslušanju pred Odborom Međunarodnog monetarnog fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close