Štednja koja štiti od inflacije i nije oporeziva sve popularnija i u Hrvatskoj – Saznajte o čemu se radi!

Autor: Promo , 01. lipanj 2022. u 08:07
Foto: Centar zlata

U takvoj situaciji, štediše se sve više okreću alternativnim, isplativijim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju.

Poznata je činjenica kako Hrvati na bankovnim računima drže preko 200 milijardi kuna, ali visoka inflacija i niske kamatne stope znače da štednja u banci trenutno nije isplativa. Naime, štediše držanjem novca u banci ne ostvaruju gotovo nikakav prinos, a u isto vrijeme inflacija umanjuje vrijednost ušteđenog novca jer je s 1000 ušteđenih kuna moguće platiti sve manje i manje proizvoda i usluga, a taj će se trend nastaviti i u budućnosti.

Pritom nije bitno ni u kojoj je valuti novčana štednja, budući da inflacija pogađa apsolutno svaku svjetsku valutu – od kune i eura do franka i dolara. U takvoj situaciji, štediše se sve više okreću alternativnim, isplativijim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju. Najpopularniji primjer takve štednje je ulaganje u investicijsko zlato koje je poznato kao tradicionalna zaštita od inflacije te sredstvo očuvanja bogatstva.

Investicijsko zlato – Štednja koja nosi prinos od 8.3% godišnje

Ulaganje u zlato sve je popularniji oblik štednje, a glavni razlog za to je prinos kojeg investicijsko zlato nosi u dugom roku. Naime, cijena zlata u proteklih je dvadeset godina rasla oko 8.3% godišnje, što je značajno više od većine drugih oblika ulaganja i štednje. Kumulativno gledajući, cijena zlata od početka 2000.-ih do danas narasla je više od 500%, što je onima koji štede u zlatu donijelo značajan prinos i zaradu. Usporedbe radi, u isto to vrijeme, kuna je izgubila više od pola svoje vrijednosti, a slično su prošle i ostale fiat valute poput eura i franka.

Foto: Centar zlata

No, ulaganje u zlato štedišama je privlačno ne samo zbog visokog prinosa kojeg je moguće ostvariti, već i zbog drugih pogodnosti koje nosi žuti plemeniti metal. Naime, investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika u potpunosti je oslobođeno svih poreza i nameta, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje štediši, bez ikakvih obaveza prema državi. Na zlato se ne plaća PDV prilikom kupnje, a ne plaća se ni porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje.

Uz to, investicijsko zlato predstavlja oblik imovine koji je neovisan od bankarskog i financijskog sustava te je investicija koju je doslovno moguće držati u ruci. Poluge i zlatnici vrlo su likvidna imovina koju je u svakom trenutku bilo gdje u svijetu moguće zamijeniti za gotovinu po važećem tečaju kroz otkup zlata, a štediša može biti siguran da njegovo zlato neće izgubiti svoju vrijednost ni u slučaju inflacije, ekonomske krize, kolapsa bankarskog sustava ili čak rata. Razlika između kupovne i prodajne cijene pritom je u pravilu svega par posto, što znači da se ulaganje vrlo brzo može isplatiti.

Foto: Centar zlata

Hrvati sve više kupuju zlato

Zbog svega navedenog, ne čudi da je potražnja za investicijskim zlatom trenutno u velikom porastu svugdje u svijetu, uključujući i Hrvatsku. Podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, pokazuju kako je potražnja u prva tri mjeseca 2022. godine veća nego u cijeloj 2021. godini. Razlog tomu je povećana nestabilnost na tržištu uslijed visoke inflacije, rasta cijena energenata, krize opskrbnih lanaca i rata u Ukrajini. U takvom okruženju, štediše postaju svjesni kako njihova novčana štednja iz dana u dan vrijedi sve manje pa se okreću investicijskom zlatu kao sigurnom i isplativom obliku štednje.

S druge strane, hrvatski ulagači još uvijek znatno kaskaju za ulagačima i štedišama u razvijenijim zapadnim zemljama poput Švicarske i Njemačke gdje neka istraživanja pokazuju da je svaki treći ulagač barem jednom uložio u investicijsko zlato. Hrvati još uvijek nisu toliko skloni zlatu, unatoč svim njegovim prednostima, već većinom za budućnost štede neisplativom bankovnom štednjom. No, najnoviji podaci o rastu potražnje pokazuju kako bi za mnoge upravo štednja u zlatnicima i zlatnim polugama mogla zamijeniti štednju u banci.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Najisplativiji i najsigurniji oblik ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika jer je to jedini neoporezivi način ulaganja u zlato koji investitoru donosi veliku razinu sigurnosti i neovisnosti. Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u Centru Zlata, glavnom hrvatskom distributeru investicijskih plemenitih metala koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju zlatnih dukata i bečkih filharmoničara, najtraženijih zlatnika u Europi.

Foto: Centar zlata

Centar Zlata nudi široki asortiman investicijskog zlata veličine od jednog grama pa do jednog kilograma, tako da je ulaganje u zlato dostupno apsolutno svima, bez obzira na kupovnu moć pojedinca. Kupnja je moguća u nekoj od poslovnica ili preko webshopa, a zlato se može osobno preuzeti ili se može odabrati 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja u pravilu stiže u brzom roku od samo tri radna dana. Centar Zlata svojim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane zlata prvih godinu dana.

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju ušteđevinu od visoke inflacije ulaganjem u investicijsko zlato koje se pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju i za potpuno besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati sa svim upitima vezanima za zlato na mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 098 500 499.

New Report

Close