Projektima za razvoj bioekonomije u regiji i do milijun i pol eura

Autor: Mladen Miletić , 30. listopad 2022. u 21:59
Foto: hgk

Predstavljeno je nekoliko zanimljivih projekata koji mogu poslužiti poduzetnicima kao primjer razvoja dobre ideje.

Na završnoj konferenciji projekta Green CBC Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014.-2020. održanoj u prostorijama HGK predstavljeni su izazovi i prilike iz područja razvoja bioekonomije u regiji. Samostalni savjetnik HGK Ivan Škarić predstavio je program suradnje posvećen razvoju prekograničnih područja kroz zaštitu okoliška i biološke raznolikosti susjednih zemalja do promicanja održive energije i energetske učinkovitosti.

Predstavljeno je nekoliko zanimljivih projekata koji mogu poslužiti poduzetnicima kao primjer razvoja dobre ideje. Ana Nikšić-Šarić iz osječkog Tera Tehnopolisa predstavila je projekt SmartAgriHubs čiji je cilj digitalizirati ekosustav poljoprivrednih inovacija posvećenih izvrsnosti i održivosti, a služi i kao katalizator za inovacije u pametnoj poljoprivredi.

Marko Sever iz AGRIblocka prikazao je kako se riješiti korova modernim tehnologijama, a dr. sc. Vanja Jurišić s Agronomskog fakulteta predstavio je projekt čiji je cilj povećanje proizvodnje novih hibrida miskantusa koji imaju potencijal postati gorivo budućnosti. Kristijan Futač iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova najavio je da se očekuje službena potvrda nastavka projekta, a očekuje se da će budući projekti biti financirani u vrijednosti od 1-1,5 milijuna eura za svaki, a institucijama su poslani pozivi za ulazak u radnu skupinu za izradu Strategije biogospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close