Pravda je slijepa i profitabilna: Financijaši pronašli novi izvor goleme zarade

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2021. u 06:33
Foto: Unsplash

Parnične financije dosegle su globalnu vrijednost od 39 milijardi dolara.

Globalna financijska industrija pronašla je novi način dobre zarade – financiranje sudskih parnica i sudjelovanje u podjeli dosuđene odštete. Kako piše Bloomberg, hedge fondovima koji se time bave zanimljive su gotovo sve vrste slučajeva, od razvoda ruskih oligarha do sudskih sporova s velikim bankama. Parnične financije – praksa plaćanja parničnih troškova zauzvrat sudjelovanja u podjeli odštete – dosegle su globalnu vrijednost od 39 milijardi dolara, pokazuju podaci odvjetničke tvrtke Brown Rudnick.

“Više kompanija nego ikada prije razmatra kako parnične financije mogu pomoći njihovu poslovanju”, pojašnjava Jack Neumark, direktor Fortress Investment fonda koji je specijaliziran za ovakvu vrstu financiranja. Dodaje kako je fond zainteresiran samo za slučajeve gdje dokazi snažno idu u prilog stranki koju će financijski podržati. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu taj je sektor lani svjedočio rekordnom priljevu od dvije milijarde funti. Za usporedbu, još 2016. vrijednost britanskih parničnih financija iznosila je 500 milijuna funti, pokazuju podaci odvjetničke tvrtke RPC. I taj rast ne pokazuje znakove usporavanja. Doduše, pravi razmjeri veličine tog sektora ne mogu se sa sigurnošću odrediti zbog nedovoljno podataka koje takvi hedge fondovi nisu dužni objavljivati.

Od zanimljivijih slučajeva koji pokazuju kako fondovi zarađuju novac može se izdvojiti razvod neimenovanog ruskog oligarha. Njegova sada već bivša supruga tražila je 450 milijuna funti u brakorazvodnoj parnici. Novac za odvjetnike dao joj je Burford Capital specijaliziran za parnične financije. Bivši supružnici na kraju su se nagodili na 135 milijuna funti, od čega je Burford Capitalu pripala većina tog iznosa, 103 milijuna funti. Inače, investicijski portfelj Burforda trenutno iznosi 4,8 milijardi dolara, a još krajem prošle godine vrijedio je 4,5 milijardi dolara. Zagovornici parničnih financija tvrde kako se radi o važnom modelu koji osigurava da odvjetnici budu plaćeni za svoje usluge, a pojedinci i kompanije s manje financijskih resursa mogu se upustiti u parnice koje inače ne bi pokrenuli zbog visokih troškova.

Kritičari pak uzvraćaju kako fondovi u tom slučaju uzimaju većinu kolača, a ne stranke koje su “istjerale pravdu”. Ovoj vrsti financijske industrije nedostaje regulative, što se pokušava promijeniti u Europskoj uniji. U Velikoj Britaniji financiranje parnica od treće strane još je “samoregulirano”. Američki tužitelji ove su godine podigli nekoliko tužbi zbog manipulacija u parničnom financiranju.

Komentirajte prvi

New Report

Close