PPD se obrušio na prijedlog koji bi snizio cijenu plina

Autor: Darko Bičak , 30. ožujak 2023. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tako je za sada nepoznato koliko je do. 26. ožujka, kad je savjetovanje završeno, prigovora i prijedloga stiglo, tko ih je poslao te da li će ih i kada HERA objaviti.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) privodi kraju javno savjetovanje o Prijedlogu Izmjena i dopuna Metodologije za izračun cijena plina kojim žele smanjiti cijenu plina, a N1 saznaje da im je stiglo vrlo žestoko protivljenje PPD-a.

Naime, iako je običaj da se javna savjetovanja provode “javno” putem državne mrežne stranice e-savjetovanje, HERA se odlučila za savjetovanje putem svojeg weba te je prijedloge i prigovore na radni tekst regulative odlučila zaprimati i obrađivati putem svoje mail adrese. Tako je za sada nepoznato koliko je do. 26. ožujka, kad je savjetovanje završeno, prigovora i prijedloga stiglo, tko ih je poslao te da li će ih i kada HERA objaviti.

Prema izvorima N1, PPD je uputio HERA-i mišljenje “kako su predložene izmjene i dopune Metodologije u suprotnosti s propisanim ciljevima Metodologije te da bi se primjenom odredbi iz prijedloga izmjena i dopuna Metodologije onemogućilo optimalno funkcioniranje tržišta plina i stvorili bi se izrazito nestabilni i nepredvidivi uvjeti poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge i njihovih opskrbljivača i/ili trgovaca plinom”. Iz PPD-a su također ustvrdili da izmjene smatraju “pravno neutemeljenima, nedozvoljenima i nezakonitima”.

Kako zapravo nije poznato što je PPD točno komentirao u savjetovanju, iz te tvrtke su pojasnili da su svoje stručno mišljenje dali na predviđeni način. “Istina je da je naše mišljenje o Prijedlogu Metodologije negativno jer smatramo da će narušiti cijelo plinsko tržište, mnoge opskrbljivače plinom odvesti u stečaj, a smatramo i da je prijedlog u suprotnosti s važećim pravnim propisima”, odgovorili su iz PPD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close