Potres na tržištu kriptovaluta: ‘U osnovi je to Ponzi shema’

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2022. u 11:08
Foto: pixabay

Špigel naglašava da se kriptovalute u velikoj mjeri koriste na crnom tržištu.

Ivo Špigel s visokog uličišta Alegebra u Newsroomu je komentirao novi potres na tržištu valuta. Ovaj put u problemu se našla kriptomjenjačnica FTX. Špigel objašnjava da je to mjenjačnica gdje kriptovalute možete zamijeniti za druge kriptovalute ili za “normalne” valute, a objasnio je i što je sve utjecalo na slom FTX-a.

“Zamršenost odnosa, netransparentnost vlasništva i pitanje imovine kojom su pojedine tvrtke iz organizacije garantirale za posudbe i financijske operacije su neki od razloga zašto su mnogi i od ranije s velikom skepsom promatrali što se događa u tom sustavu”, ističe Špigel.

Dodaje da s kriptovalutama općenito postoji nekoliko problema, piše N1.

“Vrlo su popularne i s rastom bitcoina su se mnogi ukrcali na taj vlak i mnogi su lijepo zaradili. Drugo što je važno naglasiti jest da kriptovalute nisu isto što i blockchain tehnologija koja se temelji na matematičkom logaritmu i može biti podloga za puno korisnih primjena”, istaknuo je i dodao:

“S kriptovalutama postoji nekoliko ozbiljnih problema, a jedan je ekološki. Za rad s kriptovalutama potrebno je ulagati ogromne količine računarske snage pa kriptovalute generiraju onoliko struje i stvaraju ugljični otisak kao jedna srednje velika svjetska država. Drugi problem je činjenica da oni koji ulože nikad nisu sigurni, ali to je njihov rizik.”

Špigel naglašava da se kriptovalute u velikoj mjeri koriste na crnom tržištu. “Kriptovalute danas služe isključivo kao špekulacije, imaju vrlo malu upotrebnu vrijednost, osim uz iznimku crnog tržišta. Na dark webu međusobno razmjenjuju sve ono što se ne smije razmjenjivat i tamo je anonimnost koju pružaju kriptovalute glavni razlog da ih koriste.”

Dodaje da postoji i još jedan poseban problem koji se veže uz kriptovalute, iako može zvučati kao teorija zavjere. “Kriptovalute su važan alat za skupinu ljudi kojima je stalo do rušenja svjetskog demokratskog poretka.”

Navodi i da kriptovalute nisu pod kontrolom demokratskih vlada. “Kad bi se pola financijskih transakcija u svijetu odvijalo u kriptovalutama, onda bi mogućnosti država i vlada da utječu na svoje ekonomije koristeći valutne mehanizme i monetarnu politiku bile izrtazito sužene. Što je više kriptovaluta, to je manji manevarski prostor za vladu SAD-a ili EU-a da intervenira u neke procese.”

Špigel ističe da “već neko vrijeme gledamo pad vrijednosti kriptovaluta i ovo s FTX-om je veliki udarac.”

Naveo je još jedan razlog za ovaj posljednji potres na tržištu kriptovaluta. “FTX se urušio jer je u osnovi bio Ponzi shema.”

Komentirajte prvi

New Report

Close