Pitka voda na globalnoj razini postaje ključna prilika za ulaganje

Autor: Ambroise Fayolle , 02. travanj 2023. u 21:59
Foto: unsplash

Više od 300 milijardi dolara poslovne vrijednosti ugroženo je na globalnoj razini ne poduzmu li se mjere za rješavanje nestašice vode, pokazuje izvještaj CDP-a.

Uz zrak, voda je vjerojatno najvažniji prirodni resurs planeta. Funkcionalni vodni sustavi jedan su od tehnoloških stupova civilizacije, što često čini vodenu krizu pitanjem života ili smrti. Danas, oko dvije milijarde ljudi nema pristup sigurnoj pitkoj vodi, a otprilike polovica svjetske populacije doživljava tešku nestašicu vode barem dio godine. Naši ograničeni slatkovodni resursi već su preopterećeni sve brojnijim stanovništvom i gospodarstvima žednima vode. Do 2030. globalna potražnja za vodom premašit će održivu opskrbu za 40%. Kako potražnja za vodom raste, a rastu i temperature, nestašica vode ugrozit će više života i izvora zarade, a time i stabilnost društava diljem svijeta.

‘Mogućnosti’ od 711 mlrd. $

Kako možemo preokrenuti tijek zbivanja tako da voda osnažuje zajednice, osigurava naša gospodarstva i održava planet pogodnim za život? Kod globalnih javnih dobara kao što je čist okoliš, postoji tendencija da se usredotočimo na troškove poboljšanja danas, a ne na veće dugoročne koristi ulaganja u očuvanje prirodnih resursa. Vodni sektor danas se nedovoljno financira i bilježi kronični manjak kapaciteta za zadovoljavanje potražnje. Ali ako želimo postići globalni cilj održivog razvoja (SDG) osiguravanja čiste vode i sanitarnih uvjeta za sve, moramo četverostruko povećati trenutnu globalnu potrošnju na vodu, na više od bilijun dolara godišnje (1,21% globalnog BDP-a). Također moramo nadoknaditi 470 milijardi dolara koje izgubimo svake godine zbog štete od poplava i lošeg navodnjavanja.

Štiteći okoliš i klimu, svaki cent uložen u vodni sektor potiče naša gospodarstva, sada i u budućnosti. Kada je Europska investicijska banka u prosincu prošle godine jordanskom parlamentu dala zajam od 200 milijuna eura (215 milijuna dolara) za financiranje postrojenja za desalinizaciju na Crvenom moru i plinovoda do glavnog grada, Ammana, ministrica planiranja i međunarodne suradnje te zemlje Zeina Toukan, opisala je te projekte kao ključne i za sigurnost opskrbe vodom i za sveobuhvatan gospodarski razvoj. Svi moramo usvojiti slično razmišljanje o tome kako cijenimo vodu i upravljamo njome. Kao i kod mnogih drugih izazova, javni sektor ne može sam popuniti taj veliki investicijski jaz. Poduzeća imaju važnu ulogu. Prema izvješću CDP-a, svjetske neprofitne organizacije koja prikuplja podatke o utjecaju na okoliš, više od 300 milijardi dolara poslovne vrijednosti ugroženo je na globalnoj razini ako se ne poduzmu nikakve mjere za rješavanje nestašice vode. Ipak, rješavanje problema koštat će samo petinu od tog ukupnog iznosa – 55 milijardi dolara.

Ako tvrtke uvedu nove tehnologije za smanjenje potrošnje vode i iskorištavanje otpadnih voda kao izvora energije, topline, hranjivih tvari i materijala, mogu smanjiti svoj ekološki otisak i osloboditi više vode za upotrebu drugima. CDP procjenjuje vrijednost takvih “mogućnosti povezanih s vodom” na 711 milijardi dolara, što se odražava ne samo na uštede na potrošnji vode, već i na rast dugoročnih potencijalnih tržišta u pametnoj vodnoj tehnologiji i na prednosti boljih odnosa sa zajednicom. Budući da je voda jeftina u većini dijelova svijeta, poduzeća često nemaju puno poticaja za ulaganje u uštedu vode ili u povećanje učinkovitosti vodno intenzivnih proizvodnih procesa.

Investicija, a ne trošak

Da bismo uvjerili privatni sektor da se usredotoči na očuvanje vodnog sustava, prvo moramo početi razmišljati o novcu potrošenom na vodu kao stvarnom ulaganju, a ne kao o trošku koji se nikada ne može vratiti. Drugo, toj se vodi mora dodijeliti odgovarajuća vrijednost kako bi se stvorili potrebni poticaji za korisnike i tvrtke da je učinkovitije koriste i da bi očuvanje bilo ekonomski isplativo. U slučaju vode, to iziskuje delikatno balansiranje, jer je cjenovno pristupačan pristup pitkoj vodi i sanitarnim uvjetima priznato ljudsko pravo – što znači da se o njemu ne može pregovarati. Treće, globalna suradnja i novi prekogranični programi za mobilizaciju većih ulaganja u vodu prevladali bi tržišne neuspjehe i spriječili politizaciju i korištenje vode kao oružja.

Konferencija Ujedinjenih naroda o vodama 2023. u New Yorku, prvo takvo okupljanje od 1977., jedinstvena je prilika za raspravu o sigurnosti opskrbe vodom i izravno rješavanje krize te priznanje da su ulaganja u vodu jednako ključna za održivo i pravedno gospodarstvo kao i ulaganja u čistu energiju. Možemo postaviti nove smjernice za ispravljanje vodnog ciklusa i osiguravanje cjelovitijeg pristupa održivom razvoju posvuda, od Nizozemske i Luksemburga do Nigerije i Laosa. I moramo pronaći više načina za poticanje financiranja vode iz javnih i privatnih izvora koji su spremni čekati da njihova ulaganja urode plodom. Upravo će voda postići ciljeve održivog razvoja. Konačno je moramo početi prepoznavati kao temeljni dio naših investicijskih portfelja i staviti je u središte naše ekonomske politike.

Komentirajte prvi

New Report

Close