Osiguranje u poduzetništvu – izbor ili nužnost?

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2023. u 09:00
Foto: Poslovni dnevnik

Dugoročni projekt Poslovnog dnevnika kroz web specijal, okrugle stolove i novinske priloge obuhvaća različite teme vezane uz nužnost prijenosa rizika poslovanja na osiguravajuća društva

Posljednje dvije godine svjedočimo cijelom nizu događaja za koje je bilo teško i pretpostaviti da bi se mogli obistiniti, a koji su mnoge poduzetnike, naročito male i srednje, doveli u teške čak i bezizlazne situacije. Naime, bez obzira na planove i pripreme, nepredviđene lokalne i globalne okolnosti, klimatske promjene, nesreće i nezgode mogu se dogoditi u svakom trenutku. Posljedice za tvrtke mogu biti razarajuće i svaki poslodavac u takvim situacijama ima veliku odgovornost prema svojim zaposlenicima, klijentima, pa i sebi i svom poslovanju. U razvijenim ekonomijama tu odgovornost i rizike kompanije u pravilu dijele s osiguravajućim društvima, direktno ili preko osigurateljnih brokera.

Tematski ciklusi projekta:

· Katastrofalni rizici – je li vrijeme da se država i poduzetnici oslone na osiguratelje
· Osigurateljna zaštita IT sektora – preduvjet za iskorak na strana tržišta
· Osiguranje potraživanja - neometana likvidnost u izazovnim gospodarskim vremenima
· Osiguranja brodova i nautičkih luka – siguran oslonac za rast brojki u nautičkom turizmu
· Osiguranje cyber rizika
· Benefiti za djelatnike - financijska i zdravstvena sigurnost vs. stol za ping pong

U suradnji s partnerima, Poslovni dnevnik pokreće projekt “Osiguranje u poduzetništvu ” koji se sastoji od dvomjesečnih priloga, web specijala i okruglih stolova kojima je cilj odgovoriti, među ostalim, na sljedeća pitanja: Koliko su mali i srednji poduzetnici upoznati s proizvodima osiguranja koji se nude na hrvatskom i europskom tržištu te kako rade procjenu rizika? Što u slučaju pojave novih rizika i kako se pripremiti na izlazak na međunarodna tržišta, koja nužno uključuju posjedovanje osigurateljnih pokrića.

Upravo su mali i srednji poduzetnici temelj gospodarstva svake države i njezina kralježnica koja obuhvaća najveći broj poslovnih subjekata i najviše zaposlenih. Samo u Hrvatskoj mali i srednji poduzetnici imaju više od 70 % svih djelatnika u gospodarstvu, pokazuju podaci Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Iako malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,7 posto ukupnoga gospodarstva gledano po broju registriranih tvrtki, više od 90 malih i srednjih poduzetnika, ili uopće nema osigurateljno pokriće ili ono pokriva samo manji dio rizika kojima je izloženo njihovo poslovanje što pokazuje kako je uistinu važno staviti fokus na spomenute teme i približiti ih poslovnoj, ali i široj javnost.

Pročitajte više informacija i prijavite se za sudjelovanje: https://www.poslovni.hr/dogadjanja/osiguranje-u-poduzetnistvu

Komentirajte prvi

New Report

Close