Oni koji imaju varijabilnu kamatnu stopu u kreditima moraju biti spremni: Rate kredita mogle bi rasti

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2021. u 14:24
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Jedna kategorija građana je iznimno izložena ako dođe do najcrnjeg scenarija – rasta kamatnih stopa.

Hrvatskim građanima iduće godine ozbiljno prijeti inflacija, no ostaje pitanje hoćemo li imati isti scenarij kao i sredinom 80-ih kada je novac preko noći gubio vrijednost do čak 30 posto.

Prof.dr.sc. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti za HRT ističe kako je inflacija definitivno jedan od ozbiljnijih makroekonomskih problema, no smatra kako takav scenarij u današnje vrijeme više nije moguć.

– Ekonomska znanost je manje-više suglasna oko toga što je inflacija, kako se s njom boriti i koje ekonomske politike treba uvoditi da se inflacija kontrolira i stabilizira. Samo je pitanje koji je trošak toga i kakva iza toga stoji politička odluka ili politička volja glavnih aktera, kaže i dodaje kako današnja inflacija još uvijek ne pokazuje ni približno tu razinu opasnosti, te je većinom rezultat pandemijskih uvjeta.

– Ne želim umanjiti značaj ni potencijalnu opasnost inflacije, ali dok se ona kreće ispod dvoznamenkastog broja ne treba generirati histeriju, ističe ovaj profesor prilikom gostovanja u Studiju 4.

Rate kredita mogle bi rasti  

Neki stručnjaci tvrde da je onima koji imaju nešto ušteđenog novca rješenje ulagati u nekretnine koje se u krizi mogu prodati, dok se ljudi na selu mogu okrenuti povremenoj potrošnji odnosno stvarati zalihe brašna, ulja i mesa.

Brkić ističe kako novac ne vrijedi držati u banci s obzirom na niske kamatne stope, ali smatra kako se na te načine inflacija ne može izbjeći ako država ne poduzme nešto kroz antiinflacijski program.

Ipak, jedna kategorija građana je iznimno izložena ako dođe do najcrnjeg scenarija – rasta kamatnih stopa.

– Država naprosto mora reagirati, jer nema tko drugi reagirati u tom slučaju. Kamatne stope će rasti, to je definitivno, no s obzirom na sve odgovore Vlada ranije ne treba se bojati takve prognoze. Standardna antiinflacijska mjera je povećanje referentnih kamatnih stopa i to se mora učiniti, a oni koji imaju varijabilnu kamatnu stopu u kreditima moraju biti spremni na to da će rate za te kredite rasti, ali ne može se precizirati koliko, ističe Brkić.

Komentirajte prvi

New Report

Close