Novi platni sustav u Hrvatskoj: Uvodi se instant plaćanje na broj iz mobitela ili e-mail

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2020. u 10:55
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka na digitalnim kanalima ponudila uslugu trenutnog provođenja platnih transakcija, 24 sata dnevno

Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke postaju stvarnost 29. listopada 2020. Tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja.

USLUGA DOSTUPNA 24/7/365: HPB je među prvim bankama u Hrvatskoj pristupila novoj shemi za instant plaćanja u kunama te svojim klijentima ponudila uslugu provođenja platnih transakcija u gotovo realnom vremenu, najduže 10 sekundi, kontinuirano dostupnu 24/7/365. Brzina transakcije i stalna dostupnost, uz kao i uvijek maksimalnu sigurnost, upravo su glavne prednosti novog platnog sustava u usporedbi sa standardnim plaćanjima. Da bi nalog zadovoljio preduvjete za instant plaćanje mora biti u kunama, maksimalnog iznosa do 100.000 kuna te zadan prema banci koja je također pristupila instant shemi.

PLAĆANJA NA DIGITALNIM KANALIMA: Instant plaćanja namijenjena su fizičkim osobama i poslovnim subjektima, a pristup usluzi omogućen im je putem naših digitalnih kanala, mHPB i internetskog bankarstva. HPB u novom platnom sustavu sudjeluje i u svojstvu banke primatelja i banke platitelja.

PREDNOSTI ZA PLATITELJA I PRIMATELJA: Instant plaćanja omogućuju ne samo da se skrati vrijeme potrebno za transakciju, nego da se ona izvrši u trenutku kad to najviše odgovara korisniku usluge. Platitelju pruža mogućnost jednostavnog ispunjenja obveze odmah, odnosno bilo kad, a primatelju trenutnu raspoloživost sredstava na računu te bolje upravljanje likvidnošću.

IBAN ILI BROJ MOBITELA: Osim plaćanja na IBAN, nalozi će se uskoro moći zadavati prema dodatnim identifikatorima kao što su OIB, broj mobitela i e-mail adresa, koje će korisnik prethodno registrirati u Registru Posrednih Identifikatora Računa (RPIR). Korisnicima će za ove opcije biti omogućena jednostavna registracija na mHPB-u te plaćanje u nekoliko klikova na određeni broj mobitela iz imenika ili upisujući e-mail odnosno OIB umjesto IBAN-a primatelja. Nalozi zadani na ovaj način moći će se provesti i redovnim i instant plaćanjem.

HPB LIDER U INOVATIVNIM USLUGAMA: Primjena nove inovativne usluge instant plaćanja koja klijentima omogućava brže i jednostavnije upravljanje financijama je potvrda uspješne provedbe strategije digitalizacije HPB-a, daljnjeg tehnološkog napretka te predanog rada na kvaliteti ponude koji donosi nove trendove u bankarstvu i jača konkurentost Banke.

Prvi sudionici NKSInst platnog sustava osim HPB-a su Partner banka i PBZ, a Hrvatska narodna banka je priopćila kako podržava razvoj modernih platnih usluga te očekuje da će i ostale banke tijekom 2021. svojim klijentima omogućiti međubankovna instant plaćanja.

NKSInst osigurava izvršenje platnih transakcija u skladu sa standardima SEPA instant platne sheme koja se za eurska plaćanja primjenjuje u članicama EU-a. S datumom uvođenja eura u Hrvatsku, platni sustav bit će usklađen sa svim standardima za eurska plaćanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close