Nakon propasti SVB-a Nijemci počeli povlačiti štednju iz stranih banaka

Autor: Tomislav Pili , 03. travanj 2023. u 06:01
Foto: Reuters

Štediše nisu ostali hladnokrvni na previranja u bankovnom sektoru.

Njemačke štediše koji imaju depozite u inozemstvu nisu ostali hladnokrvni na propast američke banke Silicon Valley Bank, ako je suditi po podacima o interesu za štednju u stranim bankama. Kako prenosi Reuters, njemačka kućanstva, koja drže najveću štednju u Europi od 2 bilijuna eura, proteklih su godina za svoju ušteđevinu pokušali dobiti nešto više kamatne stope u bankama perifernih članica eurozone, Litve, Italije, Malte i Portugala.

Sigurnosne mreže

Radilo se uglavnom o manjim bankama, a oročenja su ugovarana putem interneta. Međutim, taj je trend iznenada splasnuo nakon 10. ožujka kada je kolaps SVB-a potaknuo previranja u američkom i europskom bankovnom sektoru, pokazuju podaci dvije njemačke web stranice. Naime, potražnja Nijemaca za oročavanjem štednje u inozemstvu nakon 10. ožujka pala je između 15 i 20 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci platformi Check24 i Biallo koje surađuju s bankama u marketingu tih štednih proizvoda.

S druge strane, podaci obje platforme pokazuju da je skočio interes za oročavanje novca u njemačkim bankama koje se smatraju sigurnijima zbog visokog kreditnog rejtinga države i dvije “sigurnosne mreže” za osiguranje depozita u slučaju propasti banke. Priljev depozita u njemačke banke u manjem opsegu preslikava i ono što se dogodilo u SAD-u. I tamo je nakon propasti SVB-a zabilježen odljev štednih depozita iz manjih regionalnih banaka u velike bankovne divove. ”Sentiment štediša promijenio se nakon 10. ožujka”, kazao je Reutersu Moritz Felde, direktor Check24. “Svjedočimo povećanju interesa za štednjom u bankama u državama s prvoklasnim rejtingom”, dodao je Felde. Glasnogovornik stranice Biallo ističe kako su se upiti o osiguranju depozita učetverostručili nakon 10. ožujka.

Isplativija štednja

Check24 ne objavljuje podatke o volumenu svog poslovanja, pa je teško procijeniti koliko su novca Nijemci oročili u inozemstvu. No, ako se u inozemne banke slila samo desetina od 83 milijarde eura koliko su njemački građani položili u banke u zadnjih šest mjeseci, odlazak dobrog dijela tog novca manje strane banke definitivno će osjetiti. Koliko je Nijemcima bilo isplativo štedjeti u inozemstvu pokazuju i sljedeći podaci.

83 milijarde

eura položili su Nijemci u banke u posljednjih šest mjeseci

Mala talijanska banka Smart Bank nudi kamatu na oročenje od godinu dana od 3,5 posto. Check24 ističe kako se 3,45 posto može dobiti u malteškoj Izola Banku. S druge strane, najviša kamatna stopa na oročenje koje nude njemačke banke doseže 2,55 posto. U proteklih nekoliko mjeseci kamatne stope na oročenu štednju općenito su porasle u bankama eurozone. Međutim, taj je porast izraženiji u stranim bankama nego u njemačkim, kaže glasnogovornik Bialloa.

Bolji uvjeti

Mala talijanska banka Smart Bank nudi kamatu na oročenje od godinu dana od 3,5 posto, a 3,45 posto može se dobiti u malteškom Izola Banku

Bankovni sustav eurozone i dalje je preplavljen novcem koji je Europska središnja banka upumpavala tijekom proteklog desetljeća, a povlači ga umjerenim tempom.

Komentirajte prvi

New Report

Close