Nakon godine visoke inflacije, građane čeka novi šok: Evo koliko bi vam mogla porasti rata kredita u 2024.

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2023. u 12:52
foot: pixabay

Za one koji tek uzimaju kredite su se kamatne stope već malo povećale u odnosu na zadnje dvije godine, ali smanjenje rasta se očekuje u sljedećoj godini.

Hrvatska je dosad bila pošteđena naglog rasta kamata – ali rast se očekuje. I to odmah iduće godine.

Europska centralna banka podiže kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom. Rastu kamate na štednju, a time i kamate na zaduženja građana. Prema predviđanjima, kamatne stope mogle bi se povećati za od pola do jednog postotnog boda – i to za građane koji imaju kredite u otplati i koji imaju promjenjivu kamatnu stopu vezanu uz nacionalnu referentnu stopu.

Vlastiti kvadrati nedosanjani su san brojnih hrvatskih građana. Zaduživanje je često jedino rješenje, piše N1.

A onda slijedi briga – kako posuđeni novac vratiti?

Nakon preživljene godine visoke inflacije, građane čeka novi šok. Rastu kamate na štednju, a time i kamate na zaduženja.

“Mislim da je to jedan od normalnih metodološki gledano načina kako se inflacija smanjuje. Naše procjene idu prema smanjenju inflacije, procjene HNB-a, procjene brojnih međunarodnih institucija. A tu kamatne stope po meni neće bitnije rasti ili ugrožavati kupovnu moć, niti građana, niti gospodarstva”, rekao je Andrej Plenković.

Hrvatska tako dostiže ostale europske zemlje u kojima su referentne stope još i više.

“Rizik banaka u Hrvatskoj je bio veći nego vani, no to se promijenilo jer su banke ovdje bile restriktivnije. Broj nenaplatljivih kredita pao je ispod tri posto, što je u rangu europskih zemalja. Zato su hrvatske banke mogle davati jeftine kredite i dodatno je u Hrvatskoj likvidnost bila velika”, kazao je Patrick Franolić, direktor agencije za nekretnine Spiller Farmer.

Što će to konkretno značiti za građane koji imaju kredite u otplati i to s promjenjivom kamatnom stopom?

“Njima će se u sljedećem razdoblju možda malo povećati za možda pola postotnog boda do jednog postotnog boda kamatna stopa. To neće puno utjecati na njihovu ratu, ali sve ovisi o tome koliko imaju preostalog duga”, pojasnio je Vjeko Peretić, Pro grupa za kreditno posredovanje.

Za one koji tek uzimaju kredite su se kamatne stope već malo povećale u odnosu na zadnje dvije godine, ali smanjenje rasta se očekuje u sljedećoj godini.

“Na simulaciji kredita od 100.000 eura koji vodimo od prije pet godina, od 2018. godine, još je za otplatu ostalo oko 86.000 eura. U slučaju da se nacionalna referentna stopa poveća za pola postotnog poena, anuitet će se klijentu povećati sa 500 eura na 523 eura. U slučaju da bi se ta nacionalna stopa povećala za jedan postotni bod, anuitet će se povećati sa 500 na 546 eura”, slikovito je prikazao Peretić.

Kamatna stopa na stambene kredite s promjenjivom stopom od 1.7.2023. iznosi 3,73 posto za eurske stambene kredite.

Povećanje stopa može se očekivati, ali stručnjaci se slažu – ono neće biti drastično.

Komentirajte prvi

New Report

Close