Mesna industrija braća Pivac u top 10 najvećih dioničara Podravke

Autor: Ana Blašković , 24. rujan 2021. u 07:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Prema registru SKDD-a, Pivac je u četvrtak bio deveti najveći dioničar koprivničke kompanije.

U vlasničkoj strukturi Podravke proteklih se dana događaju zanimljive rošade. Mesna industrija braća Pivac krenula je u aktivnu kupnju Podravkinih dionica i do skočila među deset najvećih dioničara. Prema registru Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Pivac je u četvrtak bio deveti najveći dioničar koprivničke kompanije sa 163.852 dionica na skrbničkom računu OTP banke.

“Imamo viška kapitala”

Snažan interes grupe koja je prije dvije godine preuzela Kraš, odmah je potaknula nagađanja da Pivac ima velike ambicije oko preuzimanja prehrambene kompanije. “Točno je, na tržištu su se pojavile određene količine dionica Podravke. Imamo viška kapitala i procijenili smo da je na ovoj cjenovnoj razini isplativo ulagati u dionice Podravke. To je naša poslovna, ulagačka odluka. Ne znam otkud sad interes za tom temom”, potvrdio je portalu Danica predsjednik Uprave i suvlasnik Ivica Pivac. Potom se na pitanje želi li Pivac onda preuzeti Podravku, predsjednik uprave samo nasmijao.“Ma ne… Da je riječ o onoj staroj privatizaciji, možda”, našalio se i opovrgnuo tu spekulaciju”, piše Danica.

U tom je trenutku, u srijedu, Mesna industrija braća Pivac imala više od 150.000 dionica vrijednih oko 90 milijuna kuna, no u međuvremenu su se transakcije nastavile. Prema stanju u četvrtak vrijednost više od 160 tisuća dionica u portfelju premašuje 98 milijuna kuna.

Živahna trgovina Podravkinim dionicama započela je prošlog četvrtka kada je vlasnika promijenilo 15.232 dionica po prosječnoj cijeni od 600 kuna. U petak je protrgovana količina iznosila 14.646 dionica uz blagu korekciju cijene od 0,33 posto. Na Zagrebačkoj burzi ubrzo se oglasio mirovinski fond Erste Plavi s potvrdom da je prodao 28.400 dionica čime se spustio ispod praga od 10 posto. Neuobičajeno veliki paketi vlasnika su promijenili u ponedjeljak i utorak, više od 44.000 dionica, no stoji li iza njih mesna industrija vidjet će se kada Središnji depozitorij proknjiži transakcije. Smirivanje trgovine tek je donijela srijeda, a ni u četvrtak trgovanje nije iskakalo iz inače uobičajenih obrazaca.

602 kune

vrijedila je dionica 
Podravke u četvrtak

Unatoč proteklom tjednu, kontrola koprivničke kompanije i dalje je (formalno) u rukama četiri najveća obvezna mirovinska fonda koji ukupno imaju 46,48 posto dionica. Prema stanju od četvrtka, PBZ CO ima 15,42 posto, AZ 12,89 posto, Erste Plavi 9,39 posto, a Raiffeisen 8,78 posto. U rukama države je kroz Cerp 16,06 posto, Kapitalni fond drži 5,71 posto, i kao posebno založno pravo vodi se 2,35 posto dionica.

Igrač iz branše

Unatoč takvom omjeru snaga mirovinaca i države, izbor Martine Dalić na čelnu poziciju kompanije bio je osobna odluka premijera Andreja Plenkovića.

No, sada se u priču oko Podravke uključio i treći veliki igrač koji dolazi iz prehrambene industrije. Podsjetimo, proljetos su se pojavile informacije da Pivac prodaje svoje udjele u Krašu i to Kappa Star Limited tvrtki Nebojše Šaranovića, no tada su to iz Pivca demantirali istaknuvši da je njihov cilj kao većinskog dioničara daljnji razvoj tvrtke. Preuzimanje Kraša 2019. Odvijalo se pod svjetlima reflektora nakon što je otkriveno da je Šaranović započeo kupnju dionica. Tada je Mesna industrija braća Pivac objavila javnu ponudu ponudivši 430 kuna po dionici nakon čega je cijena značajno porasla, a Pivac naposljetku izvojevao pobjedu. Hoće li interes Pivca u Koprivnici stati na manjinskom udjelu ili ima puno veće ambicije ovisit će (i) o planovima mirovinskih fondova i države bez kojih vrgoračka tvrtka ne može se bitnije popeti na ljestvici top deset vlasnika Podravke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

 

New Report

Close