Manchester United i Adidas potpisali novi sponzorski ugovor na 1,05 milijardi eura

Autor: Ana Blašković , 31. srpanj 2023. u 22:00
foto: unsplash

Britanski klub vraća se ove godine u unosnu UEFA Ligu prvaka.

Nogometni klub Manchester United potpisao je u ponedjeljak ugovor vrijedan 900 milijuna funti, odnosno 1,05 milijardi eura, s Adidasom obnavljajući partnerstvo engleskog kluba i službenog dobavljača opreme na narednih 10 godina. Britanski klub, čiji američki vlasnici razmatraju prodaju, vratit će se ove godine u unosnu UEFA Ligu prvaka nakon što je prošle sezone osigurao mjesto među četiri najbolja domaća prvenstva pod vodstvom menadžera Erika ten Haga.

Njemački gigant u proizvodnji sportske opreme Adidas preuzeo je palicu službenog sponzora kluba u sezoni 2015./16. zamijenivši na tom mjestu Nike.

Veći fokus na žensku ekipu

Ugovor je tada dosegnuo rekordnih 750 milijuna funti. “Novi ugovor povećava fokus na žensku ekipu Manchester Uniteda od njihovog ponovnog uvođenja 2018.”, rekao je United u zajedničkom priopćenju za tisak s Adidasom. Novi ugovor s Adidasom izbrušen je uoči sezone 2023./24. Premier lige koja počinje sljedećeg mjeseca, predviđa partnerstvo proizvođača i nogometnog kluba do lipnja 2035., objavili su iz Manchester Uniteda čije je sjedište u sjeverozapadnoj Engleskoj. Aktualni sporazum predviđa vezivanje dijela godišnjih isplata sa sudjelovanjem kluba u Ligi prvaka, navela je tvrtka u posljednjem godišnjem izvješću. U slučaju da bude neuspješan da zaigra u Ligi prvaka dvije ili više uzastopnih sezona ugovor predviđa smanjenje godišnjih uplata za 30 posto, prenosi Reuters. Manchester United nije odmah bio dostupan za komentar uvjeta novog ugovora, dok su iz Adidasa odbili komentirati novi sporazum. Izvršni direktor Adidasa kratko je komentirao da će “kombinirati tradiciju i inovaciju kako bismo zadovoljili i igrače i navijače”. Prošlog su mjeseca dvadeseterostruki engleski nogometni prvaci povisili svoje prognoze godišnje dobiti i prihoda kladeći se na snažne komercijalne i prihode na dan utakmice povratkom u UEFA Ligu prvaka.

U 2023. Klub očekuje prihod između 630 i 640 milijuna funti, odnosno između 735 i 745 milijuna eura, u usporedbi s ranijim predviđanjima između 590 i 610 milijuna funti. Podigao je i svoju prilagođenu prognozu dobiti na između 140 i 150 milijuna funti za godinu, u usporedbi s prethodnom prognozom između 125 i 140 milijuna funti.

Potraga za novim vlasnikom

Obitelj Glazer sa sjedištem u SAD-u, koja je vlasnik kluba, rekla je u studenom da razmatra prodaju što bi mogao biti povijesno najveći sportski posao. U službenom procesu prodaje koji je potom pokrenut, obitelj Glazer dobila je nekoliko ponuda, uključujući one šeika Jassima bin Hamada al-Thanija iz Katara, britanskog milijardera Jima Ratcliffea i finskog biznismena Thomasa Zilliacusa. Reuters je prethodno izvijestio da klub pregovara o dodjeli ekskluzivnosti konzorciju predvođenim katarskim šeikom u pregovorima o prodaji za više od šest milijardi dolara.

630 milijuna

funti prihoda najmanje očekuje Manchester ove godine

U trećem tromjesečju ove godine neto gubitak kluba iznosi je 5,6 milijuna funti (65 milijuna eura), u usporedbi s 27,7 milijuna funti u istom razdoblju prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close