Katastrofa na tržištu kriptovaluta, bitcoin potonuo više od 10 posto

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2021. u 11:51
Foto: Unsplash

Ether, drugi najveći digitalni novčić na svijetu po tržišnoj vrijednosti, izgubio je više od 14 posto u posljednja 24 sata, prema Coindesku.

Vrijednost bitcoina oštro su pale u ranim jutarnjim satima subote, potonuvši za više od 10 posto, na najnižu razinu od blizu 43.000 dolara.

Najistaknutija svjetska kriptovaluta smanjila je gubitke nakon toga, na oko 47.607 dolara. Ipak, bitcoin je pao za više od 16 posto u posljednja 24 sata, navodi Coindesk.

Cijena ethera također je pala za više od 10 posto na najnižu razinu od blizu 3500 dolara. Vratio se nešto kasnije, trgovajući blizu 3888 dolara.

Ether, drugi najveći digitalni novčić na svijetu po tržišnoj vrijednosti, izgubio je više od 14 posto u posljednja 24 sata, prema Coindesku.

Obje kriptovalute doživjele su turbulentnu trgovinu otkako se pojavila varijanta omicron Covid. Dana 26. studenoga, bitcoin je dosegao najnižu razinu u sedam tjedana blizu 54.000 dolara, službeno je ušao na teritorij medvjeđeg tržišta.

Bitcoin je pao za više od 20 posto u odnosu na najvišu razinu svih vremena od blizu 69.000 dolara, koju je dosegla početkom studenog. Medvjeđa tržišta se obično definiraju kao pad od 20 posto ili više od nedavnih maksimuma, piše tportal.

Pad na najnižu razinu od kraja rujna dolazi nakon neizvjesnosti uzrokovanih Omicron varijantom COVID-19 i rastućom nelagodom Federalnih rezervi (Fed) zbog visoke inflacije. U utorak je predsjednik Fed-a Jerome Powell povukao riječ “prolazno” iz rasprave o inflaciji što je izazvalo dodatn e nestabilnosti na tržištima.

No, neki koriste ovu situaciju kao priliku da kupe kad je jeftino. Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele, čija zemlja drži bitcoin u svojoj bilanci, objavio je da je njegova država realizirala još jednu kupnju 150 BTC-a za oko 48.700 dolara svaki.

Komentirajte prvi

New Report

Close