Intesa Sanpaolo finalizirala preuzimanje First Bank i udvostručuje svoju prisutnost u Rumunjskoj

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2024. u 14:20
Foto: Press

Kao vodeća talijanska bankarska grupacija, Intesa Sanpaolo nalazi se u jedinstvenoj poziciji za izgradnju snažnijih poslovnih veza i sinergije između Italije i Rumunjske.

Intesa Sanpaolo uspješno je dovršila preuzimanje rumunjske First Bank S.A. (Romania) u vlasništvu američkoga privatnog investicijskog fonda J.C. Flowers & Co.

Nakon što su Intesa Sanpaolo S.p.A. i JCF Tiger Holdings S.A.R.L., većinski dioničar First Bank S.A., 28. listopada 2023. potpisali kupoprodajni ugovor za stjecanje 99,980513 % dionica First Bank S.A. i nakon dobivanja svih potrebnih odobrenja od svih nadležnih regulatornih tijela, Intesa Sanpaolo je dovršila preuzimanje First Bank.

Preuzimanje First Bank omogućuje Intesi Sanpaolo da za više od dvostruko poveća svoju prisutnost u Rumunjskoj, gdje djeluje od 1996. preko Intesa Sanpaolo Bank Romania. Ovim preuzimanjem  Intesa Sanpaolo Grupa znatno jača svoju konkurentsku poziciju na lokalnom tržištu te postaje jedna od top 10 banaka u Rumunjskoj.

Udruživanjem snaga Intesa Sanpaolo Bank Romania i First Bank okupljaju ukupnu imovinu od oko 3,2 milijarde eura, pružaju usluge za oko 143.000 klijenata i zapošljavaju više od 1500 ljudi.

Akvizicijom First Bank, kućanstva, pojedinci i poduzeća u Rumunjskoj imat će koristi od proširene mreže poslovnica i bankomata, upotpunjenih naprednom platformom za digitalne i daljinske usluge, čime se poboljšava učinkovitost i djelotvornost korisničke usluge. Proširena ponuda visokokvalitetnih financijskih usluga – od svakodnevnih bankarskih usluga i financijskih proizvoda, preko proizvoda osiguranja i zaštite do investicijskih i savjetodavnih usluga – ispunit će očekivanja i najzahtjevnijih klijenata svih dobnih skupina i razina prihoda.

Dvije banke – First Bank i Intesa Sanpaolo Bank Romania – dio su Sektora inozemnih banaka supsidijara Grupe (ISBD), ključnog igrača u regiji srednje i istočne Europe, koji nudi usluge za građane, korporativne i SME klijente.

Marco Elio Rottigni, glavni direktor Sektora inozemnih banaka supsidijara, komentirao je: „Želimo srdačnu dobrodošlicu zaposlenicima i klijentima First Bank u Intesa Sanpaolo Grupu, jednu od najvećih i najstabilnijih bankarskih grupacija u EuropiJačanjem svoje prisutnosti u Rumunjskoj potaknut ćemo talijanska i strana ulaganja u zemlji, unaprijediti trgovinu i poduprijeti internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća. Naš će rast potaknuti inovacije u sektoru, od čega će koristi imati i kućanstva i poduzeća.”

Povećana prisutnost  Intesa Sanpaolo Grupe u Rumunjskoj trebala bi pridonijeti gospodarskom razvoju zemlje povećanim ulaganjima i pružanjem potpore poduzećima, koja će imati koristi od usluga koje olakšavaju međunarodno širenje i specijaliziranih savjeta za ESG tranzicije. Klijenti u Rumunjskoj također će dobiti pristup proizvodima i uslugama koje Intesa Sanpaolo Grupa nudi na globalnoj razini.

Kao vodeća talijanska bankarska grupacija, Intesa Sanpaolo nalazi se u jedinstvenoj poziciji za izgradnju snažnijih poslovnih veza i sinergije između Italije i Rumunjske – zemlje u kojoj se nalaze mnoge talijanske tvrtke koje imaju vodeću ulogu u ključnim industrijskim sektorima.

First Bank pridružuje s Intesa Sanpaolo Grupi, vodećoj europskoj bankarskoj grupaciji koja upravlja s više od 1.300 milijardi eura financijske imovine klijenata i treća je po tržišnoj kapitalizaciji među bankama u eurozoni. Diverzificiran i otporan poslovni model Intesa Sanpaolo Grupe ističe se fokusom na upravljanje imovinom i zaštiti, uz snažna ulaganja u tehnologiju i inovacije. Na kraju 2023. Grupa je imala 20,8 milijuna klijenata i 94.400 zaposlenika u Italiji i inozemstvu, s ukupnom imovinom višom od 964 milijarde eura i neto dobit od 7,7 milijardi eura za godinu.

Snažni financijski rezultati  Intesa Sanpaolo Grupe znače znatno stvaranje vrijednosti za sve dionike, podupirući snažnu predanost Grupe ESG-u, s vodećom svjetskom pozicijom u društvenom utjecaju i snažnim fokusom na klimu.

Sektor inozemnih banaka supsdijara (ISBD) znatno pridonosi profitabilnosti Intesa Sanpaolo Grupe s gotovo 14 % neto dobiti Grupe u prvom tromjesečju 2024. ISBD posluje na tri kontinenta, s komercijalnim bankama u 12 zemalja (područje srednje i istočne Europe te Egipat), uz društvo za upravljanje imovinom u Kini. Ova opsežna mreža trenutačno pruža usluge za 7,2 milijuna klijenata u gotovo 900 poslovnica i oko 21.000 zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close