HNB o Revutu: U Hrvatskoj i Uniji nemaju licencu za izdavanje e-novca i platne usluge

Autor: Ana Blašković , 06. svibanj 2021. u 13:27
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Neslužbeno doznajemo da će HNB nastaviti pratiti razvoj situacije i ako se ispostavi da će se poslovanje u određenom trenutku dotaknuti platnog prometa u njegovoj nadležnosti, onda će i reagirati.

Domaći startup Revuto, koji token prodajom kriptovalute skuplja osam milijuna eura za razvoj aplikacije za upravljanje pretplatama, došao je u fokus regulatora zbog najave mikrokreditiranja i poslova platnog prometa.

Iz HNB-a poručuju da Revuto savjetovanje, pravna osoba s 20.000 kuna kapitala, nije u Hrvatskoj (ni EU) licencirana za izdavanje elektroničkog novca ili pružanje platnih usluga. Istovremeno, plaćanje u kriptovalutama nije regulirano. “Kriptovalute nisu zakonsko sredstvo plaćanja u RH (zakonsko sredstvo plaćanja je kuna), nisu ni strano sredstvo plaćanja u smislu Zakona o deviznom poslovanju niti su elektronički novac prema Zakonu o elektroničkom novcu. Također, na plaćanja u kripto valutama ne odnose se odredbe Zakona o platnom prometu”, kažu u središnjoj banci napominjući da propisima koji su u njihovoj nadležnosti plaćanja u virtualnim valutama – nisu zabranjena. Neslužbeno doznajemo da će HNB nastaviti pratiti razvoj situacije i ako se ispostavi da će se poslovanje u određenom trenutku dotaknuti platnog prometa u njegovoj nadležnosti, onda će i reagirati. Očekuju, međutim, da im se i sami subjekti u tim slučajevima direktno obrate. Revuto pak na internetskim stranicama najavljuje da će zatražiti dozvolu za registraciju mjenjačnice virtualnih valuta, a to je u nadležnosti Hanfe. Dok je trenutno s kriptovalutama, čini se, pravilo da pravila nema, takvoj praksi stiže kraj. Vijeće EU radi na uredbi o tržištima kripto imovine kojom će znatan dio pružatelja usluga potpasti pod financijsku regulativu. “Osim pružatelja financijskih usluga, izdavateljima kripto imovine propisat će se niz regulatornih zahtjeva kojima se nastoji zaštiti potrošače i očuvati cjelovitost tržišta EU-a”, poručuju iz HNB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close