HNB na današnjoj aukciji otkupio čak 4 milijarde državnih obveznica

Autor: Jadranka Dozan , 18. ožujak 2020. u 22:10
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prilikom prvotne objave plana tih operacija za ovaj tjedan HNB je bio najavio znatno manje iznose otkupa.

Hrvatska narodna banka večeras je objavila da je na današnjoj aukciji (tzv. operaciji fine prilagodbe) otkupila državnih obveznica u nominalnoj vrijednosti od čak 4,07 milijardi kuna. Prilikom prvotne objave plana tih operacija  za ovaj tjedan (srijeda, četvrtak i petak) HNB je bio najavio znatno manje iznose otkupa; oko milijardu kuna (srijeda 300, četvrtak 400…), no u međuvremenu su skinuti ‘dnevni limiti’.

Kako su izravne HNB-ove kupnje obveznica RH u prvom redu potaknute poremećajima na tržištu obveznica, a oni se u najvećoj mjeri pripisuju povlačenju sredstava iz investicijskih fondova i njihovim potrebama za likvidnošću, očito su i razmjeri tih povlačenja veći nego što se ovih dana govorilo.

Procjene su, naime, ovih dana govorile da su obveznički i novčani fondovi suočeni sa zahtjevima ulagatelja za isplatama 10-15 posto od ukupno oko 17 mlrd. kuna ukupne imovine tih fondova. Nakon obilate intervencije otkupa državnih obveznica HNB je izvijestio da se aukcija najavljena za ovaj četvrtak (privremeno) odgađa. Inače, poremećaji na tržištima obveznica ovih su dana, dakako, globalna pojava praćena rastom traženih prinosa, a u slučaju euroobveznica zemalja poput Hrvatske i pomanjkanjem kotacija. To zapravo relativizira i trenutne prinose na hrvatski 10-godišnji dug od 0,95 posto. Na talijanski dug ročnosti 10 godina prinos je trenutno na oko 2,5 posto, a kod Grčke oko četiri.

Komentirajte prvi

New Report

Close