Fond koji je prisutan i u Hrvatskoj ide u IPO, cilja na 1,25 milijardi eura svježeg kapitala

Autor: Ana Roksandić , 16. travanj 2024. u 07:15
Foto: Shutterstock

Fond iz Luksemburga godinama je odgađao izlazak na burzu zbog geopolitičkih nesigurnosti

CVC Capital Partners, jedna od najvećih europskih private equity fond, planira prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi. Tim će naposljetku biti okončano višegodišnje iščekivanje da fond CVC Capital Partners, čije je sjedište u Luksemburgu, izađe na burzu. Fond, koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz brojne investicijske strategije, cilja na valuaciju između 13 i 15 milijardi eura, tvrdi jedan izvor prema pisanju Financial Timesa.

Neki postojeći dioničari prodat će dionice, dok će investitor Blue Owl povećati svoj udio. Najava izlaska na burzu stigla je unatoč konstantnim nemirima na Bliskom istoku, što je značajno, s obzirom da je zbog geopolitičkih nesigurnosti CVC već dva puta odgodio svoje planove listinga.

Sukob na Bliskom istoku skoro je doveo do ponovne odgode namjere listiranja dionica na amsterdamskoj burzi, no partner u CVC-u Rob Lucas kazao je: “Riječ je o ozbiljnoj situaciji. Sve smo ozbiljno i pažljivo razmatrali.”

Prisutni i u Hrvatskoj

Fond CVC, veoma poznato ime u industriji rizičnog kapitala, prisutan je i na hrvatskom tržištu. U travnju ove godine fond je bio zainteresiran za preuzimanje domaćeg trgovačkog lanca Studenca, a u Hrvatskoj su prisutni kroz vlasništvo D-Marina. Turska Dogus grupa prodala je 2020. godine poslovanje s marinama investicijskom fondu iz Luksemburga, koji je time postao vlasnik i triju hrvatskih marina – Dalmacija u Sukošanu, Borik u Zadru i Mandalina u Šibeniku. Na hrvatsko maloprodajno tržište pokušali su ući i prije dvije godine preuzimanjem Tommyja, no tada akvizicija ipak nije realizirana.

Činjenica da CVC izlazi na europsku burzu dokaz je pojačanog okretanja firmi burzama u potrazi za kapitalom. Posljednjih tjedana dogodio se cijeli niz IPO-a uključujući farmaceutsku tvrtku Galdermu i lanac parfumerija Douglas, u koji je CVC uložio.

CVC je prošle godine ostvario više od milijardu eura prihoda. U fondu se vodila interna rasprava o tome hoće li izlazak na burzu, koji donosi stalni pritisak da se rastuća imovina zadrži pod upravljanjem, utjecati na kulturu tvrtke usmjerenu na profit. Nestabilna geopolitička situacija i u prošlosti je uvelike utjecala na njihove odluke.

CVC je prethodno planirao izlazak na burzu 2022., ali ga je tada bio prisiljen odgoditi nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu. Fond je preispitao planove za izlazak na burzu prošle godine, ali je sukob na Bliskom istoku pridonio tome da ponovno odustane od ideje uvrštenja. Industrija otkupa također se suočava s izazovima, jer su više kamatne stope otežale sklapanje poslova, a neka su se ulaganja našla pod pritiskom zbog poraslih troškova zaduživanja.

Odlični rezultati

Sadašnjim izlaskom CVC postaje posljednji u nizu fondova rizičnog kapitala koji izlazi na burzu, nakon američkih pandana poput Blackstonea, KKR&Co-a i Apollo Global Managementa, kao i europskih rivala EQT-a i Bridgepointa. Dionice nekih kompanija kojima se javno trguje, uključujući Blackstone i EQT, nedavno su imale vrlo dobre rezultate, pri čemu su obje porasle za više od 40 posto u posljednjih 12 mjeseci.

U trenucima kad se CVC pripremao za listiranje, neki od njegovih iskusnijih rukovoditelja povukli su se iz tvrtke koju su osnovali. Suosnivač Steve Koltes otišao je u mirovinu 2022., a suosnivač Donald Mackenzie u veljači ove godine najavio je da se povlači. Tvrtkom će u trenutku uvršenja na burzu predsjedati Rolly Van Rappard.

Komentirajte prvi

New Report

Close