Fina razvila sustav plaćanja u roku do 10 sekundi, s produkcijom kreću 29. listopada

Autor: Suzana Varošanec , 22. listopad 2020. u 16:37
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Trenutno su sudionici NKSInst platnog sustava PBZ, HPB i Partner banka d.d.

Fina je razvila NKSInst platni sustav, koji kako su izvijestili gotovo odmah omogućuje prijenos novčanih sredstava s računa platitelja na račun primatelja – u svega nekoliko sekundi u bilo koje doba dana, odnosno to znači hitna plaćanja, kod npr. online kupovine, slanja novca članovima obitelji ili prijateljima, kod podjele računa u restoranu, isplati plaće, honorara, hitnih osiguranja i drugih plaćanja računa i ostalih potraživanja. Trenutno su sudionici NKSInst platnog sustava PBZ, HPB i Partner banka d.d.

“Fina je upravitelj dvaju platnih sustava – NKS i EuroNKS, a od četvrtka, 29. listopada s produkcijom kreće i treći sustav – NKSInst. Sigurno i stabilno funkcioniranje NKS i EuroNKS sustava potvrdilo je dugogodišnje iskustvo Fine kao pouzdanog i vjerodostojnog nacionalnog operatora infrastrukturnih rješenja za obračun i namiru platnih transakcija. Stoga je hrvatska bankovna zajednica ponovno odabrala Finu za implementaciju novog instant platnog sustava”, navode iz Fine dodajući da se uspostavom instant plaćanja platitelju osigurava brza provedba transakcija s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme te jednostavno korištenje usluge, dok primatelj plaćanja može raspolagati primljenim sredstvima u nekoliko sekundi, ostvariti bržu isporuku robe/usluga, bržu naplatu isporučenog proizvoda ili pružene usluge, bolje upravljati likvidnošću.

I dok iskustva europskih zemalja ukazuju da je implementacija nacionalne instant platne infrastrukture dugotrajna, tehnički i tehnološki izuzetno složena i vrlo zahtjevna inicijativa te stoga nerijetko temeljena na implementaciji inozemnih rješenja, ističu da su instant platni sustav razvili koristeći vlastiti know-how te je njihov ujedno primjer najbrže uspostavljenog nacionalnog sustava ovog tipa u Europi.

“Danas prijenos novca s računa platitelja na račun primatelja ovisi o tome kada je platni nalog zadan (jutro, poslijepodne, noć, praznik, vikend) i u kojoj je banci otvoren račun primatelja plaćanja (ista ili druga banka). Tako npr. ako platitelj u petak navečer izvrši plaćanje na račun primatelja koji je u drugoj banci, prijenos sredstava može trajati i nekoliko dana. Uvođenjem instant plaćanja prijenos novca s računa na račun izvršava se u svega nekoliko sekundi, odnosno u roku od maksimalno 10 sekundi”, stoji u njihovoj objavi.

Komentirajte prvi

New Report

Close