Evo kako će izgledati hrvatska kovanica od jednog eura, autoru 70.000 kuna nagrade

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2022. u 11:37
Foto: Pixsell, HNB

U drugom krugu natječaja HNB-ova Komisija za novac je 11. travnja donijela odluku o odabiru najuspješnijega likovnog rješenja, nakon čega je dostavila idejno rješenje najuspješnijega likovnog rješenja Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji i državama članicama eurozone.

Najuspješnije likovno rješenje nacionalne strane na kovanici od jednog eura, odabrano na ponovljenom natječaju, predstavljeno je u srijedu na 15. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Rješenje je odabrano kao prvorangirano na otvorenom natječaju za izbor dizajna, a autor idejnog rješenja je student Jagor Šunde, kojem je pripala nagrada od 70 tisuća kuna.

Foto: HNB

Koautorima izvedbenog rješenja, Davidu Čemeljiću i Franu Zekanu, pripalo je 30 tisuća kuna.

Drugorangirano idejno rješenje autora je Borislava Ljubičića, uz izvedbeno rješenje Svena Ljubičića. Autorima je za idejno rješenje pripalo 35 tisuća kuna, a za izvedbeno rješenje 25 tisuća kuna.

Autorica idejnog i izvedbenog rješenja odabranoga trećerangiranog likovnog rješenja od jednog eura je Meri Lucijeta Švragulja, a pripale su joj nagrade od po 20 tisuća kuna.

Od početka pa do krajnjeg roka dostave pošiljki, 4. ožujka, Hrvatska narodna banka zaprimila je ukupno 192 likovna rješenja, od kojih je 135 razmatrano u prvom krugu natječaja, izvijestila je na sjednici viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir-Bajo, koja je ujedno i predsjednica Komisije za novac te Komisije za odabir prijedloga likovnog tješenja nacionalne strane RH.

U odabiru najboljeg idejnog i izvedbenog rješenja važnu ulogu je imao žiri sastavljen od uglednih hrvatskih umjetnika i stručnjaka, koji je razmotrio sve prijedloge likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj, a odabrao je pet najuspješnijih prijedloga likovnog rješenja bez određivanja ranga.

U drugom krugu natječaja HNB-ova Komisija za novac je 11. travnja donijela odluku o odabiru najuspješnijega likovnog rješenja, nakon čega je dostavila idejno rješenje najuspješnijega likovnog rješenja Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji i državama članicama eurozone.

HNB je 20. travnja zaprimio obavijest Vijeća Europske unije o odobravanju dostavljenoga idejnog rješenja najuspješnijega likovnog rješenja.

Izrada optjecajnoga kovanog novca od jednog eura, kao i ostalih apoena s hrvatskom nacionalnom stranom, može započeti nakon odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj.

Početkom veljače hrvatskoj javnosti predstavljeni su najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa, kao i njihovi autori. No, ubrzo se ispostavilo da je autor dizajna kovanice od jednog eura s motivom kune neovlašteno kao predložak koristio fotografiju jednog škotskog fotografa. Naposljetku, autor Stjepan Pranjković je povukao svoj prijedlog dizajna, a Hrvatska narodna banka (HNB) je 14. veljače raspisala novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune.

Podsjetimo, na kovanici od dva eura motiv će biti geografska karta Hrvatske, na jednom euru već spomenuti motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi lik NIkole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i jednog centa slova HR ispisana na glagoljici.

Također, na svim kovanicama će biti i elementi šahovnice.

Komentirajte prvi

New Report

Close