EP: Banke ne smiju bez najave ukidati ‘minuse’

Autor: Mladen Miletić , 12. srpanj 2022. u 22:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema podacima HNB-a, samo prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijuna potrošača, a koristi ih oko njih 840 tisuća”, rekao je naš eurozastupnik Tomislav Sokol.

Bankama se ne smije dopustiti da bez najave i mogućnosti obročne otplate ukidaju prava na “minuse” na računima. Mišljenje je to odbora Europskog parlamenta nadležnog za zaštitu potrošača, a izvješće na kojem je radio i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol podržali su svi politički klubovi EP-a. Izjašnjavajući se o prijelogu Direktive o potrošačkim kreditima eurozastupnici su zatražili i da se uvrsti kako su banke obavezne pravovremeno obavijestiti potrošače o ukidanju dopuštenih i prešutnih prekoračenja na računima te im ponuditi mogućnost obročne otplate. Traži se i zabrana reklamiranja kredita koji vode u prezaduženost, kao i jednake uvjete prilikom ugovaranja kredita za osobe sa zdravstvenim teškoćama.

“Prema prijedlogu Direktive, ništa ne bi sprječavalo banke da sutra ukinu minuse i zatraže povrat dugovanja s osnove prekoračenja. Zato sam uložio amandmane koji su usvojeni i koji će potrošačima zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o tome morati potrošače obavijestiti u razumnom roku. Ovo je velika pobjeda. Prema podacima HNB-a, samo prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijuna potrošača, a koristi ih oko njih 840 tisuća”, rekao je naš eurozastupnik Tomislav Sokol.

Komentirajte prvi

New Report

Close