Ekonomski institut: Povećana je vjerojatnost da će Hrvatska ući u tehničku recesiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2023. u 13:11
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će godišnji rast BDP-a u cijeloj 2022. godini iznositi 6,2 posto, dok bi u četvrtom tromjesečju BDP na kvartalnoj razini trebao opet zabilježiti pad, čime je povećana vjerojatnost ulaska hrvatskog gospodarstva u tehničku recesiju, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Kako je objavio EIZ na svojoj internetskoj stranici, u prosincu 2022. CEIZ indeks zabilježio je smanjenje vrijednosti od 3,37 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2021. godine. Istovremeno, u odnosu na studeni 2022. vrijednost indeksa se smanjila za 0,36 bodova.

“Ako promatramo ponašanje pojedinih komponenti indeksa, manju vrijednost u prosincu 2022., u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježile su tri komponente indeksa – prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, indeks obujma industrijske proizvodnje i promet u trgovini na malo, dok je broj dolazaka turista zabilježio povećanje vrijednosti. Istovremeno, u odnosu na studeni 2022. desezonirana vrijednost komponenti indeksa se u prosincu smanjila kod indeksa obujma industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo, dok su preostale dvije komponente zabilježile povećanje mjesečne desezonirane vrijednosti”, izvijestio je Ekonomski institut.

Opisano kretanje indeksa, naveli su iz EIZ-a, sugerira da se BDP u četvrtom tromjesečju 2022., u odnosu na isto tromjesečje 2021., povećao za 3,6 posto, što je najniža godišnja stopa rasta BDP-a u 2022. godini.

“Ukupna stopa rasta BDP-a u 2022. bi prema ovim procjenama iznosila 6,2 posto. Ako promatramo desezonirane podatke, BDP se u četvrtom tromjesečju 2022., prema procjenama temeljenima na kretanju CEIZ indeksa, smanjio za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. S obzirom da je BDP i u trećem tromjesečju 2022. zabilježio negativnu tromjesečnu stopu promjene, pad vrijednosti desezoniranog tromjesečnog BDP-a u četvrtom tromjesečju sugerira da je hrvatsko gospodarstvo vjerojatno ušlo u tehničku recesiju”, procjene su EIZ-ovih analitičara.

Međutim, napomenuli su, s obzirom na razlike u metodama desezoniranja koje koriste pojedine institucije, da bi se tehnička recesija mogla proglasiti treba pričekati objavu službenih desezoniranih vrijednosti BDP-a koje objavljuje Državni zavod za statistiku (DZS).

Pritom, napomenuto je da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da je treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

Prema kalendaru objavljivanja na internetskoj stranici DZS-a, prve procjene kretanja BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu i cijeloj 2022. godini trebali bi biti objavljeni u utorak, 28. veljače.

Inače, CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napomenuli su iz EIZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close