ECB: Samo 20% kredita ima ukalkuliran klimatski rizik

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2022. u 21:59
Foto: Reuters

Andrea Enria, šef supervizorskog vijeća ECB-a upozorio je eurobankare da hitno moraju ukalkulirati procijenjene klimatske rizike u poslovanje.

Prema rezultatima istraživanja koje je provela Europska središnja banka, većina banaka eurozone ne uključuje u dovoljnoj mjeri u svoje operacije klimatske i druge vanjske rizike. Istraživanje je potaknuto sve učestalijim sušama i poplavama u Europi, ali i rastom cijena energenata te sve izvjesnijom perspektivom potpune zabrane uvoza ruskoga plina.

Andrea Enria, šef supervizorskog vijeća ECB-a upozorio je eurobankare da hitno moraju ukalkulirati procijenjene klimatske rizike u poslovanje. Istraživanje je pokazalo da njih 60% još nema nikakav okvir za testiranje klimatskog stresa, a da ih većina nema ni uključen klimatski rizik u paletama rizika. Naime, svega 20% ispitanih banaka prilikom odobravanja zajmova razmatraju klimatski rizik kao varijablu.

U istraživanju se također tražilo od zajmodavaca da projiciraju gubitke u ekstremnim vremenskim prilikama prema različitim prijelaznim scenarijima. Rezultati su pokazali da bi u tom području akumulirani kreditni i tržišni gubici 41 banke obuhvaćene istraživanjem mogli doseći 70 milijardi eura.

“Od banaka očekujemo da poduzmu odlučnu akciju i razviju čvrste okvire za testiranje otpornosti na klimu u kratkom i srednjem roku.”, poručuju iz ECB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close