Tradiciju upakirali u suvremene proizvode

Autor: Ana Blašković , 26. lipanj 2016. u 22:01
Marko Marković na zelenom štandu/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Grad u kojem je nezaposlenost pala ispod sedam posto izlagačima izašao u susret besplatnim štandovima.

Festival poduzetništva, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Moja poduzetna Hrvatska u svom sedmom izdanju održan je u petak u srcu Ivanca. Ni temperatura zraka, koja se čak i u kasnim popodnevnim satima tvrdoglavo držala iznad 30 stupnjeva, nije spriječila da manifestacija, u zajedničkoj organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24 sata, okupi 80-ak poduzetnika i OPG-ova iz tog kraja, ali i ostalih dijelova zemlje.

Otvarajući festival, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić svim okupljenima zaželio je uspjeh i poručio da je važno promijeniti paradigmu o poduzetništvu jer je jako poduzetništvo ključ za jaku infrastrukturu cijelog društva. "Grad se pobrinuo da izlagačima sve potrebno za sajam, od štanda do struje, bude besplatno, sve s ciljem da pomognemo ljudima da nesmetano rade", kaže Batinić, u čijem je gradu stopa nezaposlenosti pala ispod sedam posto.

 

Jelić

Sa Styrijom ćemo osigurati niže cijene tiskovina za naše članove.

Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore, ponosno je istaknula da su brojni izlagači dokaz kako poduzetništvu ne smeta ništa, pa ni visoke temperature, sposobni su pružiti uslugu u bilo kakvim uvjetima, te im je čestitala na ustrajnosti. U Obrtničkoj komori svjesni su toga da je njihovim članovima svako olakšanje poslovanja dobrodošlo, pa HOK omogućava pristup jeftinijim resursima, električnoj energiji, gorivu i, najnovije, tiskovinama. "Upravo smo s grupom Styria u procesu potpisivanja sporazuma za niže cijene tiskovina za naše članove", najavila je Jelić.

Prešani "normabel"
Među izlagačima na ivanečkoj "špici" bila je i Slavica Friščić iz OPG-a Friščić s lepezom proizvoda od domaćeg brašna. Ono se melje u slikovitom mlinu isključivo na tradicionalan način, samo uz pomoć vode iz potoka. "Suprug Stjepan i ja sve radimo kako se nekad radilo, mlin tjera voda, a baš smo ovih dana promijenili drveni kotač", kaže gospođa Slavica. Žito u mlin stiže izravno s ivanečkih polja, a u lokalnom kraju sve brašno i prodaju, i tako već posljednjih 12 godina. Prigodne suvenire, poput slika od prešanog cvijeća i komadića čipke izrađene na batiće te ukrasnih predmeta u dekupaž tehnici, izložila je u Ivancu i Dragica Topolko. Nakon 24 godine rada u Varteksu, nastavila je "karijeru" u kućnoj radinosti, i to zbog zadovoljstva.

"Cvijeće bi u prirodi uvenulo za par dana, ovako ga uberem i prešam pa godinama krasi nečije interijere", kaže gospođa Dragica. Uz smijeh dodaje da slika koju prodaje za 220 kuna nastaje 32 sata, što znači da joj satnica nije ni sedam kuna. "Nema tu velike zarade, ali to vam je moj normabel. Mnogi ne žele raditi i samo kukaju, ali treba se nečim zainteresirati i održati vedar duh", veselo kaže ta simpatična Ivančanka koja sa svojim proizvodima redovito posjećuje sajmove od Ludbrega do Varaždinskih toplica.

Hit su pustinjske ruže 
Među posjećenijim štandovima bio i onaj OPG-a Marković. Desetke sadnica, od sezonskog cvijeća, ukrasnih trava do začinskog bilja, posjetiteljima je strpljivo pokazivao mladi poduzetnik Marko Marković te objašnjavao kako se za njih brinuti. "Najviše se kupuje sezonsko bilje, posebno cvijeće. Ove godine veliki hit su pustinjske ruže", otkriva. Biznis je Marko, nakon završene poljoprivredne škole, započeo s krizantemama koje su mu i danas jedna od najtraženijih biljaka. U staklenicima, na pet kilometara udaljenom obiteljskom gospodarstvu, Marković godišnje uzgoji oko 20.000 biljaka, a većinu proizvoda plasiraju Ivancu i okolici, uglavnom na tržnici.

Biljkama se bavi i Ivan Kefeček, vlasnik istoimenog OPG-a, no njegove ne krase balkone i okućnice, već završe u čašama. On je 2006. zasadio kupinjak u Lužanu pokraj Sesveta na kojem se danas rasprostire 2000 grmova na 7200 metara četvornih. Iz njih proizvede između 1200 i 1500 litara nagrađivanog kupinova vina, poznate "bombe" vitamina i minerala, a uz pomoć supruge Brankice nastaju sirupi i džemovi.

"Bilo je situacija na početku kad smo mislili odustati od proizvodnje, borili smo se s bolestima jer ne tretiramo nasade kemikalijama, već samo ekološki, koprivom. Ipak, danas smo zadovoljni, a već nekoliko godina dobili smo Zlatnu diplomu za kvalitetu udruge Zagrebačko vinogorje", ponosno ističe Kefeček. A delicije, od domaćeg kruha do slastica, privukle su mnoge i na štand društva prijatelja narodnih običaja Maska. Više od 20 godina 30-ak energičnih dama aktivno čuva lokalne tradicije, od recepata do običaja, poput "trebitve kuruze", kostanjeva, narodnih nošnji, maskenbala i mnogih drugih. "Prisutni smo na svim manifestacijama, idemo na gostovanja, pokušavamo zaintrigirati i mlade. Uza sve to, izvrsno se zabavljamo", zaključila je Zdenka Matajčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close