Ljetno izdanje festivala poduzetništva, obrta i OPG-a Moja poduzetna Hrvatska, održano u subotu u Rogoznici, na gradsku je šetnicu i trg privuklo nekoliko tisuća ljudi. Riječ je o drugoj sezoni manifestacije koju je Styria Hrvatska, uz potporu Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, pokrenula kako bi se diljem zemlje promovirao rad malih i srednjih poduzetnika te u prvi plan postavili rezultati njihove dugogodišnje upornosti i truda. Kako smo saznali iz razgovora s nekoliko desetaka izlagača koje smo sreli u Rogoznici, za opstanak na tržištu najvažnije je povjerenje kupaca koje se postiže ne pristajanjem na kompromise kada je kvaliteta u pitanju. Svjesni su, kažu, i da se prodajni kanali danas mijenjaju te da treba biti ukorak s tehnologijom, kao i da su ambalaža i dobra priča oko proizvoda jednako tako važni, ali u pozadini svega ipak moraju biti najbolje sirovine bez obzira o kojoj se vrsti proizvoda radilo.
S Korčule su u Rogoznicu pristigli tradicionalni domaći keksi i kolači iza kojih stoji Josipa Barčić i njen slastičarski obrt Škatula. Proizvodnja je, kako je ispričala vlasnica, pokrenuta iz želje da se otvori malo, slatko mjesto u kojem će se ljudi osjećati toplo i ugodno, ali i da se očuva otočna tradicija. „U ponudi imamo kekse s lavandom i one od rogača, tradicionalne klašune, krokante, kremu od limuna, džem od naranče i bruštulane mindele – bademe. Naši se proizvodi kupuju u suvenirnicama i trgovinama diljem Korčule, Trogira i Dubrovnika, pa sve do Zagreba. Sve je ručni rad, a kolačići nose i oznaku hrvatskog otočnog proizvoda. Također, naše su slastice upakirane u prikladnu škatulicu i mogu biti divan poklon kojim ćete nekoga slatko iznenaditi“, dodala je. Saznali smo i da su bruštulane mindele, odnosno bademe kuhane sa šećerom još stari Rimljani donosili prijateljima kao dar te da su se na vjenčanjima bacali na mladence kao svojevrstan zalog njihove plodnosti. Krokanti su, pak, nastali kao odgovor na nekadašnju nestašicu bombona, dok su klašuni jedan od najpoznatijih korčulanskih proizvoda koji se poslužuje uz prošek.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu