Za zapošljavanje mladih u MSP-ovima 142,5 milijuna eura iz EIB-a

Autor: Ana Blašković , 22. studeni 2020. u 21:59
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Dvije razvojne banke u listopadu su potpisale kreditnu liniju vrijednu 100 milijuna eura za financiranje MSP-ova i srednje kapitaliziranih poduzeća pogođenim krizom uslijed pandemije koronavirusa.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) ugovorile su 142,5 milijuna eura kreditne linije namijenjene za povoljnije zajmove malim i srednjim tvrtkama. Radi se o drugoj tranši kredita ukupne vrijednosti 400 milijuna eura, a dio je inicijative europske razvojne banke za zapošljavanje mladih, budući da je jefitniji novac namijenjen poduzetnicima koji otvaraju radna mjesta upravo za tu dobnu kategoriju. Inicijativa je namijenjena rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih kao jednog od najvećih socijalnih i ekonomskih izazova s kojima se susreću i Hrvatska i Europa, ističe se u priopćenju.

“Ovaj ugovor još je jedna potvrda naše dobre suradnje s EIB-om i omogućit će nam dodatan izvor za povoljno kreditiranje, ali i nastavak sniženja kamatne stope za kreditiranje poduzetnika koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina“, rekla je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko. Dodaje da su ugovorena sredstva namijenjena povoljnom kreditiranju malih i srednjih tvrtki za održavanje likvidnosti, očuvanje radnih mjesta i nova ulaganja kako bi se brže oporavili od posljedica krize uzrokovane Covidom-19. Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco istaknuo je brzu potporu banke Hrvatskoj podsjetivši da je riječ o drugoj potpisanoj transakciji o početka pandemije u ožujku, čime je hrvatskim malim i srednjim te srednje kapitaliziranim tvrtkama na raspolaganje stavljeno više od 240 milijuna eura pod povoljnim uvjetima.

Dvije razvojne banke u listopadu su potpisale kreditnu liniju vrijednu 100 milijuna eura za financiranje MSP-ova i srednje kapitaliziranih poduzeća pogođenim krizom uslijed pandemije koronavirusa. Europska investicijska banka je dosad tom domaćem sektoru otvorila nove izvore financiranja u vrijednosti od čak 3,75 milijardi eura, stoji u priopćenju Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close