Vodeći njemački virolog tvrdi da ne postoji mogućnost ponovne zaraze i ima svoje ‘zlatno pravilo’ zaštite

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2020. u 09:35
Foto: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/dpa /DPA/PIXSELL

Kao i u drugim zemljama, i u Njemačkoj su tijekom pandemije koronavirusa, u prvi su plan izbili stručnjaci, epidemiolozi i virolozi. Jedan od njih osporava izvješća o slučajevima navodne ponovne zaraze koronavirusom bolesnika koji su već bili zaraženi i ozdravili.

U Njemačkoj je krizni lider Christian Drosten (48), virolog koji sada vodi institut Charité u Berlinu. Manji dio javnosti pamti ga iz epidemije SARS-a koja se, na sreću, nije proširila Europom toliko da virolozi postanu zvijezde. Drosten je bio jedan od prvih koji su izolirali taj koronavirus, starijeg brata ovog sadašnjeg, radio je na razvijanju testova, kako za onaj tako i za ovaj virus iz porodice koronavirusa koji su sa životinja preskočili na čovjeka, piše Večernji list. U međuvremenu je kolege i studente informirao o virusima kroz podcaste. No, kad je trebalo, vratio se – prvo iz sjene, kao stručnjak koji je osmislio njemački model nošenja s virusom, a potom i kao edukator pa je jučer dobio i nagradu za komunikatora godine.

Rano uvođenje mjera i njihovo striktno provođenje – za što su ga napali većinom oni iz desnog političkog spektra kad su na njegovu dušu stavili smrt financijskom ministra države Hessen Thomasa Schäfera, koji si je oduzeo život navodno zbog brige kako će se njegova zemlja ekonomski nositi s krizom, te široko testiranje ključ su njegova pristupa.

Iznio je Drosten tezu da bi imunitet stečen kod zaraze nekim drugim koronavirusom tijekom zime mogao pružati zaštitu i kod ovog novog virusa. Vrlo se jasno postavio u vezi s informacijama o ponovno zaraženima u Aziji. Nisu ponovno oboljeli, tvrdi, samo nisu bili izliječeni do kraja i tu u igru ulazi ograničenje PCR testova. Ili, kako je plastično objasnio: “Zamislimo tijelo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zagrabimo kantu vode i vidimo jesmo li uhvatili koju ribu. Pred kraj zaraze COVID-19, kad se pacijent subjektivno i objektivno osjeća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija bila ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercu pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš. Njemačka polako popušta mjere – jučer su počele raditi neke trgovine i knjižare, no Drosten zadržava dozu skepse – prehrabro je govoriti da je zaraza pod kontrolom sve dok nemamo cjepivo. Tako da se i dalje oslanja na znanost – testiranja, reakciju država, poput ponovnog uvođenja izolacije, i suradnje građana, sve dok nam tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne da novu zaštitnu mrežu. Njegova preporuka je pravilo “six feet – six seconds”. U kontaktu s drugima ostanite na udaljenosti od šest stopa (1,8 metara), a komunikaciju s drugima svedite na šest sekundi.

Komentirajte prvi

New Report

Close