Vlada smanjila PDV da potakne građane na veću potrošnju, plan im je neslavno propao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. siječanj 2021. u 12:16
Foto: pixabay

Proračun je pak zbog tog smanjenja ostao bez 20 milijardi eura prihoda, procjenjuju u institutu.

Smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) tek je u ograničenoj mjeri povećalo pandemijsku potrošnju u Njemačkoj, a znatno je smanjilo državne prihode od poreza, objavio je institut za ekonomska istraživanja Ifo.

Smanjenje različitih stopa PDV-a između srpnja i prosinca prošle godine rezultiralo je dodatnom potrošnjom od samo 6,3 milijarde eura, što odgovara povećanju izdvajanja za privatnu potrošnju od samo 0,6 posto, utvrdio je ifo.

Proračun je pak zbog tog smanjenja ostao bez 20 milijardi eura prihoda, procjenjuju u institutu.

Većina ispitanika u anketi koju je institut naručio od agencije za isptivanje javnog mnijenja Forsa izjavila je kako je izbjegavala veću potrošnju unatoč smanjenju PDV-a jer su povoljne prilike za kupnju bile ograničene i jer su se bojali većih troškova u budućnosti.

Anketa je obuhvatila 30.000 reprezentativnih potrošača u odvojenim istraživanjima i listopadu i studenome.

Samo dva posto ispitanika reklo je da je u razdoblju od srpnja do listopada kupilo veće artikle koje inače ne bi kupili, većinom televizore, računala, građevinske radove i adaptacije te namještaj i automobile.

Vlada je smanjenjem PDV-a željela potaknuti građane na kupnju velikih artikala. “To nije postignuto, kao što su pokazala dva istraživanja”, izjavili su u ponedjeljak čelnik Ifo-a Clemens Fuest i njegove kolege Andreas Peichl i Florian Neumeier.

Smanjenje PDV-a s 19 na 16 posto u teoriji bi kupcu trebalo uštedjeti 750 eura po automobilu plaćenom 25.000 eura, dok bi televizor po cijeni od 1.000 eura trebao biti jeftiniji za 30 eura, objašnjava dpa.

Institut sa sjedištem u Muenchenu pozdravio je odluku vlade da se snižene porezne stope ne produlje na ovu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close