Vjetar nam je uštedio 100 milijardi eura

Autor: Darko Bičak , 05. lipanj 2023. u 09:45
Energija vjetra sve važnija za globalnu zajednicu, Foto: PD

Rast kapaciteta obnovljivih izvora energije, prvenstveno vjetroelektrana i sunčanih elektrana, donio zemljama Europske unije, uključujući i Hrvatsku, ukupne uštede od 100 milijardi eura za razdoblje 2021.-2023.

Zelena energija već nekoliko godina nije ekološko pitanje nego prije svega pitanje profitabilnosti o čemu svjedoči i novo izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA). Naime, prema tom Izvješću, Europa je zbog svojih kapaciteta obnovljivih izvora energije (OIE) u zadnje dvije godine uštedjela 100 milijardi eura uslijed energetske krize i rasta cijena energije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Očekuje se da će se ove godine globalno povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije porasti za trećinu. U svom ažuriranom Izvješću o tržištu obnovljive energije, IEA je rekla da će novi obnovljivi kapaciteti diljem svijeta skočiti za 107 GW, što je najveće apsolutno povećanje ikada, na više od 440 GW u 2023. godini. Očekuje se da će sljedeće godine ukupni globalni kapacitet obnovljive električne energije porasti na 4500 GW, što je jednako ukupnoj proizvodnoj snazi Kine i SAD-a zajedno.

U Europi je rast obnovljive energije u središtu odgovora EU na energetsku krizu nakon rata u Ukrajini. Veleprodajne cijene električne energije u Europi bile bi 8% više 2022. bez dodatnih obnovljivih kapaciteta, navodi IEA-e. Nove mjere politike također pomažu u značajnom povećanju kapaciteta u SAD-u i Indiji u sljedeće dvije godine. Također se očekuje da će Kina činiti gotovo 55% globalnih novih kapaciteta i 2023. i 2024., objavila je IEA.

Predviđa se da će povećanje kapaciteta vjetroelektrana porasti za gotovo 70% u 2023. u odnosu na prethodnu godinu zbog dovršetka projekata koji su bili odgođeni zbog ograničenja zbog Covida u Kini i problema s lancem opskrbe u SAD-u i Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close