Velika promjena za vozače u Njemačkoj: “Mogu se očekivati rekordne cijene”

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2024. u 09:38
foto: unsplash

Svi potrošači moraju biti spremni na to, upozoravaju njemački mediji.

Od 2024. godine postoji rizik od cjenovnog šoka za sve vozače u Njemačkoj. Očekuje se kako će cijene goriva na benzinskim crpkama rasti više nego ikada prije. Svi potrošači moraju biti spremni na to, upozoravaju njemački mediji.

Ako ste kao vozač doživjeli pozitivno iznenađenje na crpkama oko Božića u Njemačkoj, postoji opasnost od pravog cjenovnog šoka u novoj godini. Potrošači mogu očekivati rekordne cijene nakon ulaska u novu godinu.

Porez na CO2

U kontekstu klimatskih promjena i njihovih posljedica, političarima je važno da Nijemci u budućnosti žive klimatski neutralnije. Između ostalog, treba značajno smanjiti emisiju CO2. Zbog toga će se od siječnja naplaćivati veći iznos po toni ispuštenog ugljičnog dioksida. Cijena raste s originalnih 30 na 45 eura.

Prema informacijama ADAC-a, to također izravno utječe na cijene goriva. Cijena litre benzina tako bi trebala poskupjeti u prosjeku za 1,4 centa, piše Fenix magazin.

No, tu nije kraj cjenovnom šoku. Daljnje povećanje poreza na CO2 po toni za dodatnih 10 eura također je planirano za 2025. godinu. Cijene na benzinskim crpkama će zbog ovakvog razvoja situacije najvjerojatnije nastaviti rasti.

Prilika za uštedu

Međutim, postoji način da se izbjegne ovaj stalni financijski teret. S jedne strane postoji tzv. naknada za prijevoz na posao i na posao, koja se može ostvariti putem porezne prijave.

To omogućuje putnicima da odbiju troškove putovanja na posao. Vrijedi: 30 centi za prvih dvadeset kilometara i 38 centi od 21. kilometra nadalje.

S druge strane, možete razmišljati o prelasku na električno vozilo ili barem na klimatski prihvatljiviji automobil. Što manje emisije C02 automobil proizvodi, to će vam biti manji godišnji porez na vozila, pišu njemački mediji.

Komentirajte prvi

New Report

Close