Uskoro stiže europska minimalna plaća, evo o čemu je zapravo riječ i koliko bi trebao porasti minimalac kod nas

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2020. u 14:58
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Osiguranje pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji jedan je od prioriteta Komisije Ursule von der Leyen.

‘Damping plaća uništava dostojanstvo rada, kažnjava poduzetnike koji isplaćuju pristojne plaće i narušava pošteno tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu. Svi moraju imati pristup minimalnim plaćama putem kolektivnih ugovora ili na osnovi zakonskih minimalnih plaća’, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, najavljujući skoro donošenje zajedničkih pravila koja će državama članicama pomoći u određivanju minimalne plaće.

Osiguranje pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji jedan je od prioriteta Komisije Ursule von der Leyen, a kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dodatno je pojačala zahtjeve za angažmanom Europske unije pri smanjenju sve većih razlika u plaćama i siromaštva zaposlenih, piše tportal.

Zemlje Europske unije imaju različite pristupe u reguliranju najniže zagarantirane plaće. Minimalna plaća zakonom je propisana u 21 državi Europske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima. Njezina visina znatno se razlikuje od zemlje do zemlje, ovisno o razvijenosti, životnom standardu i socijalnoj osjetljivosti. Prema zadnjim podacima Eurostata, bruto minimalac se kreće od 312 eura u Bugarskoj do 2142 eura u Luksemburgu, a Hrvatska se s 546 eura nalazi pri dnu europske ljestvice.

Inicijativa Europske komisije ne ide za tim da se utvrdi jedinstvena minimalna plaća na razini EU-a niti da se mijenjaju nacionalni sustavi određivanja minimalne plaće, već je njezin glavni cilj osigurati to da minimalne plaće budu utvrđene na primjerenoj razini te da se njima štite svi radnici.

Početkom rujna završena je druga faza savjetovanja europskih sindikata i poslodavaca o pravednoj minimalnoj plaći. Na temelju primljenih odgovora Europska komisija će krajem listopada izaći s prijedlogom direktive s pravilima koja će važiti za sve članice.

Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koja je sudjelovala u savjetovanju, očekuje da će Komisija prihvatiti prijedlog europskih sindikata o tome da se visina minimalne plaće veže uz prosječnu (medijalnu) plaću.

‘Sindikati traže da minimalna plaća bude najmanje 60 posto medijalne, odnosno 50 posto prosječne plaće u pojedinoj zemlji‘, otkriva za tportal Milićević Pezelj.

Hrvatski minimalac prema tim bi kriterijima bio između 3400 i 3500 kuna neto, odnosno 150 do 250 kuna viši nego što trenutno iznosi. Podsjetimo, premijer Plenković obećao je da će do kraja mandata njegova vlada povisiti minimalac na 4250 kuna.

Komentari (8)
Pogledajte sve

<span style=”color: #000000; font-size: 10pt; font-family: Arial;” data-sheets-value=”{"1":2,"2":"V internetu igram samo v stavnici 1111, saj je že vrsto let moj glavni vir zaslužka. Drugih možnosti ne morem priporočiti. Mislim, da bi morali poskusiti tudi s stavami. Zelo je zanimivo."}” data-sheets-userformat=”{"2":4737,"3":{"1":0},"10":2,"12":0,"15":"Arial"}”>V internetu igram samo v stavnici <span style=”text-decoration-line: underline; font-size: 12pt; font-family: ‘Times New Roman’; text-decoration-skip-ink: none;” data-sheets-value=”{"1":2,"2":"https://1xbet-promo-code-si.com&quot;}” data-sheets-userformat=”{"2":14909,"3":{"1":0},"5":{"1":[{"1":2,"2":0,"5":{"1":2,"2":0}},{"1":0,"2":0,"3":3},{"1":1,"2":0,"4":1}]},"6":{"1":[{"1":2,"2":0,"5":{"1":2,"2":0}},{"1":0,"2":0,"3":3},{"1":1,"2":0,"4":1}]},"7":{"1":[{"1":2,"2":0,"5":{"1":2,"2":0}},{"1":0,"2":0,"3":3},{"1":1,"2":0,"4":1}]},"8":{"1":[{"1":2,"2":0,"5":{"1":2,"2":0}},{"1":0,"2":0,"3":3},{"1":1,"2":0,"4":1}]},"12":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"\"Times New Roman\"","16":12}” data-sheets-hyperlink=”https://1xbet-promo-code-si.com”>https://1xbet-promo-code-si.com </span>, saj je že vrsto let moj glavni vir zaslužka. Drugih možnosti ne morem priporočiti. Mislim, da bi morali poskusiti tudi s stavami. Zelo je zanimivo.</span>
<div id=”gtx-trans” style=”position: absolute; left: 199px; top: 7px;”>
<div class=”gtx-trans-icon”></div>
</div>

Usporedila sam košarice (iz podjednakih dućana, sa osnovnim namirnicama, kruh, mlijeko, jaja, putar, mineralna voda i slično) u Nizozemskoj i Hrvatskoj i to dvaput ove godine i jednom prošle godine i razlika u cijeni je manja od jedne kune, a njihova je minimalna plaća triput veća nego u HR. O režijama da i ne govorimo. Sramota je da je sve toliko skupo, a primanja su nikakva. Većina mirovina je ispod svakog nivoa. U Hrvatskoj može preživjeti samo kućanstvo sa minimalno dvije plaće, i to većinom teškom mukom.

point, 20.09.2020. u 16:31

Treba usvojiti minimalnu satnicu. Ako je u Njemačkoj 9,35 € onda bi u Hrvatskoj trebala biti bar 4,00 €. Koje koristi ima nadničar, koji bere grožđe, jabuke, mandarine… od minimalne plaće!?

To je  to 50% manje  od Njemca čak  nije  ni to  nego još manje; Pitam se ako jedan vozač autobus  kamiona aviona ili prugom odveze preveze; apsolutno  isti teret robe i putnika od A  na  B . po kojoj logici  je poslodavac i država  plaćaju 50% zarade . A cijene gotovo svega su iste ili još više  nabava kupnja automobila i Benzin i Dizel te  tehnički pregledi automobila u <Njemačkoj svake 2 godine  ne godišnje . Jer su izračunali da i pored tog  nesreće na osnovi krivici  neispravnosti vozila su smo 0,0003%  ! Ovdje je  zarada države na sirotinji koju eto vidimo znamo već sistemom naknade za  rad operu kao mlade i stare majmune …..Da dalje ne nabrajam ovo sve je jako  nepošten igra i to doživotna to nije jedan mjesec pa zarada . Zarada mjeri godišnjom zaradom . A  i to koliko  si ja jaja kruha i li kila mesa mogu kupiti za zaradu ,.Zašto Slovenc može da plača svoga radnika 30% više u prosjeku nego mi . Nije li sramota da se mjerimo sa Srbijom  Nula mora nula EURA, nepovratnih  mijuna eura”

Evropski minimalac ne postoji niti ce postojati.Evropska ekonomija ne postoji niti ce postojati.Evropsko zakonodavstvo ne postoji niti ce postojati. Jedino sto postoji je slobodna trgovina i slobodna razmjena robe, ljudi i novca i basta.

New Report

Close