Upozoravaju na epidemiju: Nakon festivala u Njemačkoj, ubrzano raste broj oboljelih

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2024. u 09:37
foto: unsplash

Zdravstvena služba i sanitarna inspekcija odmah su reagirali, te su provjerili higijenu u šatoru i uzeli uzorke hrane.

“Trenutno imamo 727 slučajeva”, potvrdio je glasnogovornik gradske vijećnice Grada Stuttgarta. Na Proljetnom festivalu u Stuttgartu više stotina ljudi zarazilo se norovirusom, a brojke rastu vrlo brzo. Festival je počeo prošli vikend, a traje do 12. svibnja. Organizatori očekuju više od milijun posjetitelja iz cijelog Baden-Württemberga i šire.

Svi oboljeli su bili u istom šatoru. Požalili su se na povraćanje, mučninu i proljev. Iz Grada kažu kako ima više dokaza da je riječ o norovirusu. Trenutno se istražuje kako je virus došao među posjetitelje, a prema prvim informacijama moguće je da su ga “donijeli” djelatnici. 

Zdravstvena služba i sanitarna inspekcija odmah su reagirali, te su provjerili higijenu u šatoru i uzeli uzorke hrane. Uzorci se trenutno testiraju u laboratoriju.

Vlasti kažu kako je sada najvažnije obuzdati izbijanje epidemije i pronaći izvor zaraze. 

Infekcija je kratka i teška

Norovirusi uzrokuju mučninu, povraćanje i proljev, vrlo je zarazan i širi se izuzetno brzo – posebno na mjestima gdje se okuplja mnogo ljudi, poput vrtića, domova za umirovljenike ili bolnica. Infekcija je obično kratka i teška. Oboljeli osjećaju slabost, često imaju bolove u trbuhu, glavobolju i bolove u tijelu, a ponekad i laganu temperaturu.

Glasnogovornik klinike u Stuttgartu rekao je da je tijekom vikenda na hitnoj pomoći nešto povećan broj pacijenata s bolovima u trbuhu. Poznato je da su neki od pacijenata posjetili Proljetni festival. Svi bolesnici liječeni su samo ambulantno, piše Fenix magazin.

Komentirajte prvi

New Report

Close