Umro je Dietrich Mateschitz, osnivač Red Bulla

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2022. u 09:43
Foto: Sven Simon/DPA

Godine 1984. osnovao je Red Bull s Tajlanđaninom Chaleom Yoovidhyom, a 1987. pokrenuo je brend Red Bull.

Suvlasnik Red Bulla Dietrich Mateschitz, koji je zbog carstva energetskih pića koje je stvorio bio važna figura u poslovnom svijetu, preminuo je u 78. godini života.

Mateschitz je bio pokretačka snaga iza tvrtke koja je postala lider na globalnom tržištu energetskih pića. Iskoristio je stvoreno bogatstvo da osnuje momčad Formule 1 koja je postala jedna od vodećih sila u sportu.

Marku je počeo povezivati ​​s ekstremnim sportovima kao što su surfanje, cliff diving, zimski sportovi i brdski biciklizam, a Red Bull se uključio kao sponzor u mnoge od njih.

“To je jako, jako tužno, kakav sjajan čovjek”, rekao je voditelj Red Bullove ekipe Christian Horner. “Ono što je postigao i što je učinio za toliko ljudi, širom svijeta u različitim sportovima, nema premca.”

Govoreći za Sky Sports prije kvalifikacija za Veliku nagradu SAD-a u subotu, nekoliko trenutaka nakon što je objavljena informacija o Mateschitzovoj smrti, Horner je rekao da je njegov tim odlučan “dati sve od sebe za njega” u kvalifikacijama i na nedjeljnoj utrci. “Mnogi od nas mu moraju biti toliko zahvalni za prilike koje je pružio i viziju koju je imao, snagu karaktera i to što se nikad nije bojao slijediti svoje snove. To je ono što je učinio ovdje u Formuli 1, dokazujući da možete napraviti razliku. Jednostavno smo nevjerojatno zahvalni.”

Od prodavača do multimilijardera

Austrijanac Mateschitz bio je prodavač za tvrtku široke potrošnje Procter & Gamble kada je na svom putovanju Tajlandom otkrio Krating Daeng, piće koje će postati Red Bull.

Godine 1984. osnovao je Red Bull s Tajlanđaninom Chaleom Yoovidhyom, a 1987. pokrenuo je brend Red Bull, koji je na kraju pretvorio u najveće energetsko piće na svijetu i stekao bogatstvo procijenjeno na 25 milijardi dolara.

Od njega je napravio najprodavanije energetsko piće na svijetu, u trenutku smrti imao je 49 posto vlasništva Red Bulla, a prema Forbesovoj listi bio je 51. najbogatija osoba na svijetu s procijenjenim bogatstvom od 27.4 milijarde dolara. Iza sebe je ostavio suprugu Marion i sina Marka.

Komentirajte prvi

New Report

Close