Umirovljenica iz Njemačke dobila račun za režije koji ju je šokirao: “Neću platiti, radije idem u zatvor”

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2024. u 13:34
foto: unsplash

Umirovljenica je uložila prigovor na obračun, ali nitko nije reagirao.

Njemački mediji pišu kako je umirovljenica iz Gommerna još jedna u nizu u toj zemlji koja se, kao i milijuni stanara, mora nositi s povećanim troškovima života.

Otkako joj je prošle godine umro suprug, umirovljenica živi sama: u novom stanu od 59 četvornih metara, prenosi Fenix magazin.

Ima kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu, malu kupaonicu i to je to. Njezina mirovina iznosi 800 eura mjesečno. Bivša učiteljica pokušava štedjeti energiju gdje god može: tuš? Ne svaki dan? Grijanje? Ona pojačava najviše na “tri”.

Unatoč štednji, umirovljenica je sada dobila veliki račun za troškove za 2022. godinu: “Pismo uprave tvrtke za nekretnine bilo je šokantno. Grijanje moram platiti oko 6.000 eura, vodu gotovo 2.000 eura, ostalo su troškovi domara, smeća i lifta.”

Umirovljenica stoga ima dodatne troškove od 13 eura po četvornom metru – više nego dvostruko više od njezine osnovne stanarine: A to će sada porasti zbog velike dodatne potražnje: s 515 eura na čak 1.403,23 eura.

Tvrtka, koja je vlasnik nekretnine, tvrdi kako je obračun troškova “ispravan”. Pogođeni su i mnogi od 50-ak susjeda u zgradi sagrađenoj 90-ih godina prošlog stoljeća: najmoprimac s teškim invaliditetom svoj bi stan, veličine svega 22 četvorna metra, sada trebao plaćati oko 3.400 eura, a drugi susjed oko 3.700 eura za 37 kvadrata.

Umirovljenica je uložila prigovor na obračun, ali nitko nije reagirao. “Neću to platiti. Radije idem u zatvor gdje ću imati toplu ćeliju”, rekla je umirovljenica.

Ovo je samo još jedan slučaj od stotina tisuća stanara koji trenutno pate zbog ogromnih nadoplata za režije. Njemački mediji navode kako se radi o sustavu grijanja na daljinu, te da visoke cijene korporacije nemilosrdno iskorištavaju i od svog monopolskog položaja stvaraju veliki posao. Sve to rade na trošak najmoprimca.

“Problem je u tome što se cijene ugovora o daljinskom grijanju sastoje od mnogo komponenti i teško ih je razumjeti. To također mnoge kupce ostavlja na milost i nemilost monopolističkih dobavljača”, navodi odvjetnik upućen u slučaj.

Tvrtka za upravljanje nekretninama iz ovog slučaja priopćila je medijima kako žele pronaći rješenje kojim će osigurati “poštene uvjete za stanare i njih same”.

Komentirajte prvi

New Report

Close