Novi predsjednik Češke vodio je specijalnu operaciju u ratu u Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 07:00
Petr Pavel, novi češki predsjednik/Reuters

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga, bira guvernera središnje banke te ustavne suce.

Bivši NATO-ov general Petr Pavel postao je pobjedom nad Andrejom Babišem novi predsjednik Češke Republike. No tko je relativno nepoznati Pavel koji je kao vojnik djelovao i tijekom rata u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji u devedesetima?

S Petrom Pavelom Češka će za novog predsjednika imati bivšeg generala i bivšeg predsjednika vojnog odbora NATO-a. Pavel, koji je prije samo nekoliko godina bio nepoznat većini češke javnosti, pobijedio je u drugom krugu izbora 27. i 28. siječnja 2023. s oko 58 posto glasova, piše Deutsche Welle.

Njegov protukandidat, populistički oligarh, šef oporbenog pokreta ANO i bivši premijer Andrej Babiš dobio je samo 42 posto. Nakon prvog glasanja dva su kandidata bila gotovo izjednačena.

Od komunističkog vojnika do vrha NATO-a

Prije pada komunizma u studenom 1989 sada 61-godišnji Petr Pavel bio je član Komunističke partije, kao i većina profesionalnih vojnika. Njegov CV također uključuje obavještajnu obuku u čehoslovačkoj vojsci.

Nakon 1990. Pavel je nastavio s obrazovanjem i napravio karijeru. Studirao je u renomiranim američkim i britanskim vojnim školama, uključujući međunarodne odnose. Vojno se istaknuo dok je služio u mirovnim snagama Ujedinjenih naroda u bivšoj Jugoslaviji (UNPROFOR) na području tzv. Republike Srpske Krajine.

Tamo je 1993. godine vodio operaciju kojom je spašeno pedeset francuskih vojnika iz zone sukoba između Srba i Hrvata u istočnoj Hrvatskoj.

Za to je odlikovan Ordenom francuske Legije časti i Češkom medaljom heroja. To mu je omogućilo da koristi riječ “heroj” na svojim izbornim plakatima – uključujući i medalje. Kad su ga novinari tijekom predizborne kampanje pitali nije li neskroman, odgovorio je: “Ne govorim to za sebe, to je za mene rekao predsjednik Vaclav Havel.”

Pavelova strelovita vojna karijera, koja je započela u elitnoj padobranskoj jedinici, kulminirala je njegovim imenovanjem za načelnika Glavnog stožera češke vojske (2012. – 2015.) i njegovim kasnijim izborom za predsjednika Vojnog odbora NATO-a. 2018. godine general je umirovljen.

Tri godine priprema za izbore

Pavel je 2019. započeo pripreme za predsjedničku kampanju, mnogo prije nego što je objavio svoju kandidaturu. Putovao je po Češkoj govoreći građanima o svojim iskustvima u vojsci, pitanjima obrane i svom životu, dajući brojne intervjue.

Umirovljeni general NATO-a Petr Pavel pobjednik je predsjedničkih izbora u Češkoj nakon prebrojanih 90 posto glasačkih listića koji mu daju 57,07 posto glasova birača. Njegov suparnik, bivši premijer, poslovni čovjek i milijarder Andrej Babiš osvojio je 42,92 posto.

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga, bira guvernera središnje banke te ustavne suce.

Bivši pripadnik elitnih padobranskih snaga, 61-godišnji Pavel u kampanji je poručivao da želi biti “predsjednik dostojan zemlje članice EU-a i NATO-a”.

Njegov suparnik u drugom krugu, 68-godišnji Babiš, je poduzetnik porijeklom iz Slovačke, magnat u sektoru kemikalija, hrane, poljoprivrede i medija čije je bogatstvo je bilo predmetom pravosuđa.

Pavel se prijavio u vojsku tijekom komunističkog doba kada je Prag bio dio Varšavskog pakta pod vodstvom Sovjetskog Saveza, a odlikovan je za sudjelovanje u mirovnim operacijama u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

Uzdigao se do zapovjednika češkog glavnog stožera i bio predsjednik vojnog odbora NATO-a tri godine prije umirovljenja 2018. Kandidirao se na platformi da Češka ostane čvrsto ukorijenjena u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu te da podupire daljnju vojnu pomoć Ukrajini u ratu s Rusijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close