Zeleno gospodarstvo
Beč

Udvostručili kapacitet solara u dvije godine

Glavni grad Austrije do 2030. godine želi povećati snagu fotonaponskih postrojenja sa 100 na 800 MWp.

Poslovni dnevnik
20. prosinac 2022. u 22:00
Veliko fotonaponsko postrojenje na bečkoj dvorani Stadthalle/David Bohmann

Glavni grad Austrije vidi velik potencijal u korištenju sunčeve energije pa je prošle godine pokrenuo dosad najveću inicijativu kojom želi povećati proizvodnju solarnu energije.

Do 2030. planira dosegnuti snagu fotonaponskih postrojenja od 800 MWp, što bi bilo dovoljno da preko 300.000 električnih automobila prijeđe udaljenost od po 12.000 kilometara. Kako bi mogao ostvariti taj cilj, u Beču se godišnje trebaju instalirati novi solarni sustavi čija ukupna površina odgovara 100 nogometnih igrališta.

Austrijska prijestolnica na dobrom je putu da ostvari zadane ciljeve. U protekle dvije godine kapacitet solarnih sustava udvostručio se s 50 MWp na 100 MWp. Trenutačno u Beču postoji više od 4200 solarnih postrojenja. Prema aktualnim podacima otprilike polovica bečkih krovova mogla bi se koristiti za proizvodnju solarne energije.

Sve zainteresirane privatne osobe kao i poduzetnici mogu jednim klikom miša provjeriti potencijal vlastitog objekta za ugradnju solarnih panela na posebnoj online platformi. Kako bi potaknuli građane da počnu koristiti sunčevu energiju, i privatne osobe i poduzeća mogu zatražiti poticaje za postavljanje panela, a Grad pokriva do 30 posto troškova.

Zahvaljujući poticajima dosad je postavljeno 314 postrojenja ukupne snage 27,6 MWp, u što je uloženo 4,9 milijuna eura poticaja. Austrijska prijestolnica također raspolaže centrom u kojem se besplatno može dobiti više informacija o postupku prelaska na obnovljive izvore energije.

Član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky kazao kako je cilj postići klimatsku neutralnost do 2040. i prestati ovisiti o energiji iz fosilnih izvora poput nafte i plina. “Uz geotermalnu energiju, solarna energija predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika koji će nas dovesti do tih ciljeva”, istaknuo je Czernohorszky.

New Report

Close