U Sloveniji se situacija poboljšava: Izdržite još malo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. travanj 2021. u 12:50
FOTO: Pixabay

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 5  preminulih i 416 zaraženih koronavirusom, objavila je vlada, a stanje se poboljšava, pa vlasti pozivaju na strpljenje, cijepljenje i poštivanje mjera, kako bi se treći val epidemije ugasio do početka ljeta.

Broj PCR testovima potvrđenih zaraza smanjen je  u odnosu na prethodni dan, a na tjednoj razini za punih 12 posto. Pozitivno je bilo 15,5 posto testova, a tjedni prosjek zaraza u jednom danu smanjen je na 688 slučajeva, dok je broj hospitaliziranih neznatno povećan.
Prema podacima ministarstva zdravstva,  u bolnicama je trenutno  630 covid pacijenata, od čega 157 na intenzivnim odjelima.
U Sloveniji je do sada protiv Covida-19 cijepljeno malo više od petine ukupne populacije, a epidemiolozi očekuju da bi se uz pozitivne trendove treći val epidemije mogao ugasiti za dva mjeseca, kad bi se zemlja opet našla u “zelenoj” fazi. Tad bi se ne računajući osnovne protuepidemijske mjere ukinule sve restrikcije osim rada barova, diskoteka i noćnih klubova.
Ministar zdravstva Janez Poklukar i premijer Janez Janša zato su ovih dana preko Twittera pozvali građane da “još malo izdrže” i poštuju mjere, ne zlorabeći popuštanja koja su nedavno donesena. Ona uključuju mogućnost kretanja izvan statističkih regija,  rad terasa na otvorenom i djelomično otvaranje hotela uz potvrdu o nezaraženosti gostiju, a od ponedjeljka i ponovna sportska natjecanja i treninge, ali bez prisutnosti gledatelja.
Unatoč tome u dijelovima gospodarstva za koje još važe restrikcije, te u općoj javnosti još je dosta nezadovoljstva vladom i njenim vođenjem borbe protiv epidemije, pa su nakon ljubljanskih “biciklističkih” prosvjeda protiv vlade i njenih mjera slični prosvjedi u nedjelju održani u Mariboru na središnjem gradskom trgu gdje se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close