U Sloveniji porast zaraženih, evo što očekuju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. lipanj 2022. u 15:18
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan naglasio je da se nova vlada za razliku od prethodne neće miješati u rad znanstvene skupine zadužene za covid-19, sastavljene od različitih stručnjaka za pojedina područja.

Broj novozaraženih koronavirusom u Sloveniji je u porastu, ali su simptomi većinom blagi i ne zahtijevaju hospitalizaciju, pa se ovog ljeta i jeseni uz postojeći trend  ne očekuje posebno zaoštravanje mjera, rečeno je u utorak.

Mjere će ubuduće donositi struka, a ne vladajući, rekli su na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnici vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

“Stanje u bolnicama se ne zaoštrava, a  broj težih slučajeva pod kontrolom”, kazao je Mario Fafangel koji u Institutu vodi centar za zarazne bolesti, a vlada ga je imenovala šefom znanstvene skupine koja će voditi brigu o budućem stanju epidemije covida-19.

On je dodao kako se pretpostavlja da će trend porasta novih zaraza ostati i idućih mjeseci zbog novih podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5, no da se ponovno zaoštravanje mjera za sada ne predviđa ni tijekom ljeta, a niti na jesen ukoliko se ne pojavi nova opasnija varijanta od omikrona.

Prema zadnjim službenim podacima,  u Sloveniji su u ponedjeljak bila potvrđena 384 nova slučaja zaraze  koronavirusom više nego tjedan ranije, 7-dnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 588, a u bolnicama je sada ukupno 30 pacijenata primljenih zbog covida-19, što je sve  daleko od visokih  brojki iz zadnjeg proljetnog vala epidemije.

Ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan naglasio je da se nova vlada za razliku od prethodne neće miješati u rad znanstvene skupine zadužene za covid-19, sastavljene od različitih stručnjaka za pojedina područja.

“Nikad od nje nećemo zahtijevati da svoje odluke mijenja preko noći, stručnjaci će epidemiju voditi samostalno, a vlada će za to preuzeti odgovornost”, naveo je ministar zdravstva.

Nova vladajuća koalicija premijera Roberta Goloba počela je postupak izmjena sadašnjeg zakona o zaraznim bolestima, no Bešić Loredan je kazao da se njime nikoga neće prisiljavati na cijepljenje protiv covida-19, otklanjajući tako sumnje javnosti prema zadnjem prijedlogu izmjena tog zakona koji je na proljeće predlagala prethodna vlada.

Nova će se znanstvena skupina za covid-19 prvi put sastati u srpnju, a u kolovozu objaviti i javnosti transparentno predstaviti moguće varijante  razvoja epidemije, te mjere i preporuke  koje će se u vezi s tim predložiti, ustvrdili su ministar Bešić Loredan  i epidemiolog Fafangel.

Dodali su da trenutno stanje ne zahtijeva uvođenje posebnih mjera, osim osnovnih higijenskih i protuepidemijskih preporuka koje su i sada na snazi.

U slučaju daljnjeg širenja omikron varijante koja sada prevladava, a koja  predstavlja manji rizik za teži oblik bolesti, te zahvaljujući  postojećem stupnju imuniteta populacije –  bilo zbog cijepljenja ili preboljelog covida-19 – važeće se mjere neće pooštravati, nego će na snazi ostati sadašnje, najavili su.

Prema njihovim riječima, riječ je o epidemiološkom scenariju A koji pretpostavlja sadašnji blaži rast epidemije, te predviđa izolaciju pojedinca koji se zarazio, zračenje prostorija, rad od kuće, te korištenje zaštitnih maski maski u situacijama kad se ne može izbjeći bliski kontakt.

Komentirajte prvi

New Report

Close