U Njemačku neće moći tko želi, ovo su nova pravila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2023. u 10:15
Foto: Pixabay

Na djelu je melting pot.

U Njemačku se više neće moći tako lako useljavati tko god hoće jer će Nijemci sustavom bodovanja prije svega olakšavati dolazak useljenika koje oni više preferiraju i s kojima će zadržati status ekonomske sile EU i demografski ojačati, piše u petak Večernji list.

Njemačka sa 84,3 milijuna stanovnika među kojima je više od pet milijuna stranaca iz EU, te 8,3 milijuna stranaca izvan Unije s uvođenjem bodovnog sustava za useljavanje po uzoru na Kanadu sada se i formalno odlučila na selektivnu imigracijsku politiku – prije svega privlačenje mladih i stručnih radnika.

Novi zakon koji je odobrila koalicijska vlada predviđa uvođenje tzv. Chancenkarte kojom bi kandidat za useljavanje skupljao bodove uz kriterije poput naobrazbe, poznavanja jezika, dobi, radnog iskustva te poveznice s Njemačkom.

Za useljavanje u Njemačku bit će potrebno skupiti najmanje šest bodova pri čemu dobro poznavanje njemačkog jezika, npr., donosi tri boda, dob ispod 35 godina dva, a za stručnost se može dobiti četiri boda!

Takva imigracijska politika za stručnjake koji se bave migracijama nije novina jer su imigracijske zemlje i prije diktirale koga će useljavati, samo se sada Njemačka i eksplicitno odlučila za takvu politiku.

Na djelu je melting pot – velikim dijelom slavenski narodi ulaze u germanski sustav i postaju polunijemci, kaže Ivan Lajić, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Komentirajte prvi

New Report

Close