U Njemačkoj stupa na snagu prisilna ušteda energije – dio se odnosi i na kućanstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2022. u 12:17
FOTO: REUTERS/Lisi Niesner

Izlozi i svjetleće reklame se moraju gasiti u razdoblju od 22 do 6 sati ujutro, s izuzetkom reklamnih panoa u pješačkim pothodnicima.

U Njemačkoj su u četvrtak na snagu stupile mjere koje za cilj imaju sniženje potrošnje energije u javnim i privatnim objektima.

U javnim prostorijama je od 1. rujna dozvoljeno grijanje na najviše 19 stupnjeva umjesto dosadašnjih 20. U prostorijama gdje se obavlja teški fizički rad se dozvoljena temperatura smanjuje na 12 stupnjeva.

Nadalje je zabranjena upotreba bojlera za toplu vodu u javnim prostorima osim ako to iz higijenskih razloga nije nužno.

Od ovog pravila su izuzete bolnice te zdravstvene i socijalne ustanove.

Isto tako se zabranjuje rasvjetljavanje javnih objekata ili spomenika iz estetskih razloga s izuzetkom kratkotrajnog rasvjetljavanja u slučaju javnih priredbi.

Izlozi i svjetleće reklame se moraju gasiti u razdoblju od 22 do 6 sati ujutro, s izuzetkom reklamnih panoa u pješačkim pothodnicima.

U privatnim kućanstvima je od 1. rujna zabranjeno grijanje bazena ako se za to koristi električna energija ili plin. U ugovorima za iznajmljene stanove na razdoblje od šest mjeseci ne vrijedi klauzula o minimalnoj zagrijanosti stana koje je stanodavac dužan jamčiti.

Kako bi diverzificirala opskrbu plinom, Njemačka vlada je u četvrtak najavila granju još jednog terminala za prekrcaj ukapljenog plina (LNG). To je peti po redu LNG terminal čiju je gradnju njemačka vlada najavila od početka ukrajinskog rata i smanjene isporuke ruskog zemnog plina.

Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao kako su spremnici plina s 85 posto popunjeni „više od očekivanog“.

Njemačka je od početka krize s isporukom plina iz Rusije sklopila nekoliko ugovora o pojačanom izvozu ukapljenog plina, između ostalog i s Katarom.

Komentirajte prvi

New Report

Close