U Njemačkoj je tolika navala na kamine i peći na drva da se na njih čeka i po godinu dana

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2022. u 08:28
FOTO: Pixabay

Kamin i peći na drva postali su vruća roba u Njemačkoj nakon početka rata u Ukrajini. Masovno se naručuje ugradnja kamina i peći na drva, a prema tvrdnjama Središnjeg udruženja za sanitarije, grijaća tijela i klimatizaciju (ZVSHK) u Sankt Augustinu, potražnja za grijanjem na drva eksplodirala je nakon ruske invazije na Ukrajinu. Jesen je pred vratima i Nijemci se boje moguće nestašice plina, a struja je sve skuplja pa se traže alternativni izvori grijanja

Potražnja je vrtoglavo porasla zbog strelovitog rasta cijena električne energije, isporuka kasni u cijeloj Europi zbog poremećaja u opskrbnim lancima, a uslijed nestašice sirovina koja slijedi pitanje je koliko Njemačka uopće može opskrbiti kupaca.

U Njemačkoj postoji 2000 tvrtki koje se bave proizvodnjom peći. Interes za ugljenom, ogrjevnim drvom i pećima sve je veći te se stvaraju redovi ispred prodavaonica kamina i peći na drva. Tako barem tvrdi ZVHSK, prenosi tportal, dodajući da se na kamin čeka od sedam mjeseci pa sve do godinu dana. Prema tome, svoju peć ili kamin neki kupci zasigurno neće dobiti do početka ogrjevne sezone, pa ni tijekom zimskih mjeseci.

Nijemci su ranije, i prije rata u Ukrajini, krenuli sa spremanjem ugljena i drva kada je plin poskupio, u strahu da energenata više uopće neće biti. Drva spremaju i oni koji se inače griju na struju, ‘za svaki slučaj’.

Komentirajte prvi

New Report

Close