Gotovina je kralj: U eurozoni ‘keš’ je najčešće platežno sredstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2023. u 13:43
Vrijednost robe manja od 50 eura uglavnom se plaća gotovinom, a veće vrijednosti karticama/D. Jaramaz/PIXSELL

Više od polovice svih svakodnevnih transakcija u trgovinama, restoranima i drugdje lani se obavljalo gotovim novcem.

Gotovina je i dalje najčešće sredstvo plaćanja unutar europodručja. Više od polovice svih svakodnevnih transakcija u trgovinama, restoranima i drugdje lani se obavljalo gotovim novcem, objavila je Europska središnja banka (ECB).

Udio gotovinskih plaćanja u eurozoni lani bio je 59%. Malta, Slovenija, Austrija i Italija su zemlje u kojima je plaćanje gotovinom i dalje dominantno, s udjelom u ukupnim plaćanjima od 69 do 77%, u Njemačkoj gotovina drži 63% plaćanja, u Francuskoj 50, a pri dnu su Finska i Nizozemska gdje je udio gotovine samo 20%.

Posljednji podaci za Hrvatsku iz 2020. pokazali su da je udio gotovine tada bio 54%. Premda se i dalje svi kunu u gotov novac, činjenica je da kartice i elektronička plaćanja preuzimaju igru.

Godine 2016. udio gotovinskih plaćanja u europodručju bio je 79%, 2019. 72%, a lani je pao na 59%. Pandemija i strah od širenja zaraze preko novčanica taj su trend samo ubrzali.

Utrostručio se udio plaćanja preko mobilnih aplikacija s 1% u 2019. na 3% u 2022. Poraslo je i beskontaktno kartično plaćanje koje sada čini 62% svih kartičnih plaćanja.

Unatoč sklonosti bezgotovinskom plaćanju, 60% potrošača u europodručju navodi da im je važna mogućnost plaćanja gotovinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close