U Europi se u nogometu ‘zavrti’ 29,5 milijardi eura

Autor: Ana Blašković , 18. lipanj 2023. u 22:01
Foto: Reuters

Prihodi Premier lige, Bundeslige, La Lige, Serie A i Ligue 1 dosegnuli 17,2 milijarde eura.

Prihodi na europskom nogometnom tržištu u prošlogodišnjoj sezoni 2021./2022. porasli su sedam posto u odnosu na godinu prije, na 29,5 milijardi eura, ističe 32. godišnji pregledu financija u nogometu Deloitteova odjela sportskih djelatnosti. Rast prihoda rezultat je rekordnih prihoda na dan utakmice i komercijalnih prihoda, nakon što su ukinuta pandemijska ograničenja pa su se navijači u punoj mjeri vratili na stadione, kaže se u Deloitteovom pregledu.

Prihodi “velikih pet” europskih liga, Premier lige, Bundeslige, La Lige, Serie A i Ligue 1, porasli su deset posto, na 17,2 milijarde eura, premašivši pretpandemijskih 17 milijardi eura iz sezone 2018./2019. Unatoč tome, klubovi velike petorke u sezoni imali su ukupni gubitak od 324 milijuna eura, blago poboljšanje u odnosu na 400 milijuna eura gubitka iz prethodne sezone.

“Sveukupni prihodi potvrđuju kako je europski nogomet uspješno premostio dosad najizazovnije razdoblje. Nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije bolesti Covida-19, nakupljena potražnja navijača dovela je do rekordnih prihoda na dan utakmice i komercijalnih prihoda u cijeloj Europi. Međutim, operativna dobit pala je za 1,8 milijardi eura u odnosu na sezonu 2018./2019., što pokazuje da je sveukupan oporavak još uvijek u tijeku”, ističe Deloitte.

Rast prihoda u engleskoj Premier ligi i dalje je nedostižan ostalima. Prihodi engleskih premijerligaša narasli su 12 posto na rekordnih 6,4 milijardi eura. Španjolska La Liga ostvarila je otprilike polovinu engleskih iako su ukupni prihodi njezinih klubova porasli za 11 posto, na 3,3 milijarde eura. Popuštanje mjera pomoglo je najboljim španjolskim klubovima u ostvarenju ukupnih prihoda na dan utakmice od 409 milijuna eura u sezoni 2021./2022. To je povećanje od 353 milijuna eura u odnosu na prethodnu sezonu i glavni pokretač rasta ukupnog prihoda klubova. Slijedi njemačka Bundesliga, čiji su klubovi ostvarili porast ukupnih prihoda od pet posto, na 3,1 milijardu eura. S obzirom na pad vrijednosti ugovora o prijenosu utakmica, talijanska Serie A je jedina s padom prihoda za sedam posto, na 2,4 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close