Trgovački lanac uvodi novu povratnu naknadu

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2022. u 09:24
Foto: DPA

Plastika za jednokratnu upotrebu uvelike je zabranjena 2021. godine s “Uredbom o zabrani jednokratne plastike”. Prema Europskom potrošačkom centru Njemačke, zabrana se odnosi na proizvodnju deset plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu koji čine 70 posto morskog otpada.

Sukladno tome, sljedeći predmeti su na popisu zabranjenih:

– plastični pribor za jelo
– kozmetički pamučni štapići

– štapići za balone
– plastične slamke
– tanjuri i zdjele
– plastični štapići za miješanje pića

– posude od stiropora za hranu i piće

Ali, trgovci i restorani smiju nastaviti trošiti preostalu zalihu plastičnih proizvoda kako ne bi neiskorišteni završili u smeću.

Od 2023. primjenjivat će se obveza ponovnog korištenja za „to-go“ proizvode odnosno one za ponijeti. Trgovački lanac Edeka reagira na uredbu o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu i uvodi vlastiti sustav za višekratnu upotrebu, “Regood”, koji ima za cilj osigurati veću održivost.

Tvrtka je to objavila na svojim stranicama.

Od siječnja će kupci Edeke moći jesti van iz takozvanih “Regood” šalica i zdjelica u salat-baru, na toplom pultu u centru ili u internom cateringu. Posuđe za višekratnu upotrebu namijenjeno je zamjeni jednokratne plastične ambalaže.

Prema priopćenju iz Edeke, posuđe za višekratnu upotrebu proizvedeno je u Njemačkoj i izrađeno je od recikliranog materijala. Trebali bi biti prikladni za perilice posuđa i mikrovalne pećnice i, prema grupi, dobiti ekološki pečat zbog svoje održivosti.

Spremnici su dostupni u različitim veličinama i volumenima. Posude se nakon korištenja mogu vratiti uz povrat vrijednosti depozita. Praktično – podružnica će se pobrinuti za čišćenje na licu mjesta.

Iz Edeke još nisu komentirali detalje investicijskih troškova niti visinu depozita. Razlog: konkurencija. U nadolazećim tjednima više će se saznati o iznosu depozita. U ljeto 2022. samo je nekoliko supermarketa primijenilo uredbu o depozitima, prenosi Fenix Magazin.

Komentirajte prvi

New Report

Close