Kompanije na mukama: Moraju vratiti 277 milijardi eura COVID kredita

Autor: Jadranka Dozan , 09. svibanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Oko 2,7 milijuna malih tvrtki mora vratiti zajmove kojima su preživjeli pandemiju

Na izbijanje koronakrize europske su vlade uglavnom odgovorile izdašnim paketima pomoći gospodarstvu s ciljem očuvanja poslovanja i radnih mjesta, a jedna od COVID-mjera u većini zemalja bili su i krediti s državnim jamstvima. U tom smislu Italija je “potegnula” znatno više od većine drugih članica EU; jamčila je za 277 milijardi eura korporativnih COVID-kredita koje njihovi korisnici sad trebaju otplaćivati, a mnogi poduzetnici troškovno pritisnuti vrtoglavim rastom cijena, posebice nafte i plina, sve teže podnose teret dugova.

Ranjivija skupina

Ukratko, kriza uslijed rata u Ukrajini nadovezala se na pandemijsku, a kao i obično, mali poduzetnici u takvim su okolnostima ranjiviji. Prema pisanju Reutersa, u slučaju Italije čak je 2,7 milijuna tamošnjih tvrtki iz segmenta malih i srednjih poduzetnika (MSP) tijekom pandemije uzelo kredite uz jamstvo države. Sad se suočavaju s prvim testom sposobnosti otplate (od lipnja), a prema svemu sudeći za znatan broj njih taj je test pretežak. Kako bi se izbjegao val zatvaranja i prisilne prodaje poduzeća, talijanske vlasti u potrazi za rješenjem razmatraju uključivanje državne institucije za upravljanje tzv. lošim kreditima AMCO.

To je pitanje talijanska vlada otvorila u razgovorima s upravljačkim strukturama Europske unije. Ideja je da se prodaja zajmova malih i srednjih poduzeća realizira prije aktiviranja državnih jamstava i spriječi da tvrtke u nemogućnosti servisiranja dugova dođu do ruba propasti. Zamisao je da AMCO preuzme upravljanje tim kreditima i tako pomogne poduzetnicima da se ponovno osove na noge.

Cijelu shemu, međutim, treba osmisliti tako da se uklopi u Unijina pravila tržišnog natjecanja, a da se dopusti bankama da prepuste zajmove AMCO-u pod povoljnim uvjetima (potencijalno iznad tržišnih cijena). Ishod razgovora još se ne nazire, a teško je prejudicirati i koliko će trajati, tvrde Reutersovi izvori. Za pokrivanje potencijalnih gubitaka po korporativnim plasmanima za koje je država garantirala, talijanska vlada već je izdvojila, odnosno predvidjela više od 50 milijardi eura.

50 milijardi

eura talijanska je vlada izdvojila za pokrivanje gubitaka

Političke posljedice

Nositelji tamošnje politike stoga su sad više zaokupljeni mogućim političkim posljedicama vala gašenja poduzeća, to prije što ih idućeg proljeća čekaju opći izbori. Pita li se eksponente političkih stranaka, u uvjetima velikog rasta troškova poslovanja za tvrtke kojima prijete problemi s otplatom COVID kredita s jamstvima država mora naći rješenje.

Usporedbe radi, Italija je po jamstvima za COVID kredite gotovo dvostruko izloženija nego Francuska i Španjolska, a gotovo pet puta više ih je izdala u odnosu na Njemačku (s 57 milijardi eura jamstava) kao najveće gospodarstvo EU.

Za razliku od Italije, pa i nekih drugih zapadnoeuropskih zemalja, u Hrvatskoj su COVID mjere ipak u manjoj mjeri počivale na jamstvima za kredite. Još potkraj listopada prošle godine njima obuhvaćeni krediti svedeni su na 5,6 posto plasmana banaka poduzećima.

Komentirajte prvi

New Report

Close