Svemir je prilika vrijedna 1,8 bilijuna dolara za gospodarski rast

Autor: Tanja Ivančić , 10. travanj 2024. u 14:02
foto: unsplash

Satelitske i raketne tehnologije sve su prisutnije i pokretat će sve industrije.

Očekuje se da će svemirska ekonomija do 2035. biti vrijedna 1,8 bilijuna dolara kako satelitske i raketne tehnologije postaju sve prisutnije, navodi se u novom izvješću Svjetskog gospodarskog foruma. Svemirske tehnologije već pokreću sve, od vremenske prognoze do sve prisutnijih pametnih uređaja kao što su pametni satovi. “Svemirske tehnologije donose veću vrijednost raznolikijem skupu dionika nego ikada prije,” rekao je Sebastian Buckup, član Izvršnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma. “Kako se troškovi smanjuju, a dostupnost raste, ove tehnologije mogle bi preoblikovati cijele industrije i imati podjednak utjecaj na poslovanje i društvo kao pametni telefoni ili računalstvo u oblaku. “

Dobrobiti za sve sektore

“Tvrtke u raznim sektorima – poput poljoprivrede, građevinarstva, osiguranja, ublažavanja klimatskih promjena – mogu i bit će pokretači nove i rastuće svemirske ekonomije”, rekao je Ryan Brukardt, stariji partner u McKinsey & Company, tvrtki koja je surađivala u izvješću pod nazivom “Svemir: Prilika od 1,8 bilijuna dolara za globalni gospodarski rast”.

Nekoliko je ključnih poruka koje, tvrde istraživači, treba znati o budućnosti svemira do 2035. “Svemir će biti veći dio globalne ekonomije”, prvi je naglasak istraživanja. Do 2035. bi trebala dosegnuti 1,8 bilijuna dolara vrijednosti što bi bio porast u odnosu na 630 milijardi dolara 2023. uz prosječnu stopu rasta od 9 posto godišnje, što je brojka koja je znatno iznad stope rasta globalnog BDP-a. Svemirske i/ili druge moderne tehnologije kao što su komunikacije; pozicioniranje, navigacija i mjerenje vremena; uz usluge promatranja Zemlje bit će ključni pokretači ovog rasta. “Utjecaj svemira sve će više nadilaziti sam prostor”, druga je premisa izvješća. Naime, udio ukupne svemirske ekonomije koju ostvaruju tradicionalni hardver i pružatelji usluga polako će se smanjivati u korist drugih usluga kao što su aplikacije za pozivanje vožnje, čiji se proizvodi oslanjaju na tehnologiju u svemiru, poput satelita. “Svemir će se više baviti povezivanjem ljudi i dobara”, treća je stvar koju valja znati, kaže se u izvješću, te pojašnjavaju: “Pet je sektora i to: opskrbni lanci i transport; hrane i pića; obrana; maloprodaja, potrošači i stil života; te digitalne komunikacije za koje se predviđa da će generirati 60 posto globalnog svemirskog gospodarstva do 2035., iako će i drugi imati koristi”. “Povrat ulaganja u svemir bit će više nego financijski jer će svemir igrati sve važniju ulogu u ublažavanju svjetskih izazova, u rasponu od upozorenja na katastrofe i praćenja klime, do poboljšanog humanitarnog odgovora i dobrobiti šireg dosega”, tvrdi se izvješću.

Vrhunac ulaganja

Inače, smanjenje troškova lansiranja i stalne komercijalne inovacije znače da se u svemiru može učiniti više nego ikada prije, kaže se u sažetku istraživanja. Broj lansiranih satelita godišnje, primjerice, rastao je po stopi od 50 posto, dok su troškovi lansiranja pali 10 puta u posljednjih 20 godina – s nižim troškovima koji omogućuju više lansiranja. Cijena podataka, koji su ključni za povezivanje, također je pala – trend koji će se nastaviti široko u različitim sektorima.

Štoviše, kako mega-raketna tehnologija postaje sveprisutna do ranih i srednjih 30-ih, otvorit će se više mogućnosti za ono što se može postaviti u orbitu i po kojoj cijeni. “Osim toga, širi skup investitora, uključujući državne i nedržavne aktere, ulaže u svemir, a njihova ulaganja dosežu vrtoglave sume, a vrhuncem od 70 milijardi dolara uloženih 2021. i 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close