‘Sve građane ćemo besplatno cijepiti protiv covida, počinjemo već krajem godine’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2020. u 10:28
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Cjepivo različitih proizvođača s kojima se dogovarala Europska komisija u članice će dolaziti istovremeno i proporcionalno prema nacionalnim kvotama.

Prve količine cjepiva za covid-19 od najperspektivnijih proizvođača s kojima se za sve članice EU-a dogovarala Europska komisija, u Sloveniji bi mogle biti dostupne za određene grupe krajem prosinca, ukoliko proizvođači dobiju regulatorne dozvole za njihov promet početkom idućeg mjeseca.

Izjavila je to na konferenciji za novinare u Ljubljani Doroteja Novak Gosarič iz direktorata za zaštitu zdravlja u ministarstvu zdravstva.

Cijepljenje će za građane biti “besplatno” u smislu da će troškove pokriti državni proračun, cijepljenje neće biti zakonski obvezujuće, ali će vlada povesti intenzivnu kampanju pružanja pravih informacija o potrebi cijepljenja, naglasila je Novak Gosarič.

Pojasnila je da Slovenija nije i neće izvan okvira dogovorenih u Europskoj uniji posebno pregovarati s proizvođačima cjepiva, dodavši da bi to bilo neodgovorno budući da je akcijom na razini EU-a postignut najbolji rezultat u pregovorima s najperspektivnijim proizvođačima koji razvijaju cjepivo, postignute su i najbolje cijene, te dogovorene nacionalne kvote u okviru kojih će članice dobivati količine koje im pripadaju prema broju stanovnika.

Što se tiče nedavne najave ministra zdravstva Tomaža Gantara da u Sloveniju ovaj tjedan dolaze predstavnici Pfizera, pojasnila je da to neće biti pregovori o osiguranju dodatnih količina nego dogovori o načinu dopreme i logistici raspodjele, te uvjetima za skladištenje cjepiva koje zemlje članice trebaju provesti same u okviru nacionalnih strategija.

Cjepivo različitih proizvođača s kojima se dogovarala Europska komisija u članice će dolaziti istovremeno i proporcionalno prema nacionalnim kvotama, a u Sloveniji će se najprije cijepiti tzv. ranjive skupine, poput štićenika u domovima za starije i u socijalnim ustanovama, zaposleni u zdravstvu koji su najviše u kontaktu s oboljelima, ali i osobe iz skupina koje su važne za normalno funkcioniranje države, pojasnila je na konferenciji za novinare predstavnica miinistarstva zdravstva.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close