Svaki umirovljenik dobit će godišnji bonus u visini minimalne mirovine

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2020. u 13:45
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Trenutno je u punom jeku kampanja za predsjedničke izbore koji će biti održani 10. svibnja.

Poljska će uvesti godišnji bonus za umirovljenike i primatelje invalidskih naknada, prema nacrtu zakona koji je u utorak potpisao predsjednik Andrzej Duda.

Svakom umirovljeniku isplaćivat će se godišnji bonus u visini minimalne mirovine koja ove godine iznosi 1.200 zlota odnosno nešto više od 300 dolara.

Prema procjeni navedenoj u prijedlogu zakona, bonuse bi ove godine trebalo dobiti gotovo 10 milijuna građana, za što će iz državnog proračuna u ovoj godini biti izdvojeno 11,7 milijardi zlota.

Oporba je kritizirala tu mjeru, tvrdeći da će se financirati uglavnom iz fonda svojedobno namijenjenog za isplatu invalidnina.

Vlada je odvojeno na jučerašnjoj sjednici usvojila i nacrt zakona prema kojem će umirovljenicima iduće godine biti isplaćen i jednokratni bonus. To bi značilo da će iduće godine dobiti 14 mirovina.

Prema analitičarima, obećanja izdašne socijalne potrošnje odigrala su ključnu ulogu u izbornim pobjedama vladajuće nacionalne konzervativne stranke Zakon i pravda (PiS) u proteklim godinama.

Trenutno je u punom jeku kampanja za predsjedničke izbore koji će biti održani 10. svibnja. U anketama zasada vodi aktualni predsjednik Andrzej Duda, kojeg podupire stranka PiS.

Komentirajte prvi

New Report

Close